• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer u debati: Sredićemo i preduzeća i poreze

Izvor Tanjug

Mislim da je rešenje za nas u narednom periodu u kontrolisanom povećanju plata, dok ne uredimo ekonomiju i spustimo javni dug, ocenio je večeras premijer Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

Uvažavajući i prihvatajući stavove svojih sagovornika u emisiji na toj televiziji, Petra Pavlovića iz Fiskalnog saveta i ekonomiste Dragana Đuričina, Vučić je napomenuo i da je mnogo toga važnog i najtežeg u ekonomskim reformama Srbije urađeno, ali da još mnogo toga predstoji, poput reformi javnih preduzeća i poreske administracije.

"Originalno rešenje"

Petrović je napomenuo štednja vodi direktno rastu, dok je Đuričin upozorio da nema opuštanja za privredu kakva je srpska, da ovde strukturna kriza traje četvrt veka, te da se u prvi plan moraju staviti novi pokretači razvoja. Kako kaže, strukturna kriza se rešava koncepcijskim, konzistentnim pristupom, te naglašava da je nam je nezaposlenost danas manja nego 90-te, kad je počela tranzicija. Srbija, kako navodi, ima istorijsku šnasu da krene napred brže i to zdravim rastom, a ova vlada je prišla rešavanju strukturne krize na koncepcijski originalan način koji je bio prihvatljiv i za MMF.

Podsetio je da je u prethodne tri godine postignuta puna makroekonomska stabilnost, smanjen deficit države, drastično smanjena nezaposlenost i povećana zaposlenost...

Kada je reč o poslovnom ambijentu, dodao je premijer, po ocenama Svetske banke Srbija je najbrže napredovala u prethodne tri godine na svetskoj Duing biznis listi, za 44 mesta, sa 91. na 47.

"Kada budemo uredili katastar siguran sam da ćemo biti među prvih 20 zemalja po poslovnom ambijentu", rekao je Vučić i poručio da je to važan temelj uređene ekonomije.

Vučić je, međutim, naglasio da nije uspešno izvedena reforma javnih preduzeća koja je, kako je rekao, veoma važna.

"To ćemo da nastavimo. Nešto smo učinili. Veliki pomaci izvršeni su u Železnici, mnogo toga mora da bude urađeno u EPS-u, u Srbijagasu se napreduje. Naš najveći problem je EPS", rekao je Vučić.

Istakao je da ipak ima dobrih primera restrukturiranja javnih preduzeća, poput Simpa iz Vranja, koji je pre dve godine imao gubitak od 50 miliona, a da danas ima 2.500 zaposlenih, da se za Železaru u Smederevu više ne izdvaja deset miliona dolara mesečno...

"Pred nama su reforme javnih preduzeća i poreske administracije. Naplata i prihodi su neuporedivo bolji nego što smo očekivali", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras da država mora da nađe rešenje za RTB Bor kako bi sačuvala radna mesta u Istočnoj Srbiji i da bi spas bio da ga preuzmu Kinezi.

Premijer je naglasio da je u RTB-u Bor zaposleno 5.600 ljudi, a da indirektno od tog sistema zavisi najmanje 20.000 ljudi i da moramo da sačuvamo RTB Bor da bi imali Istočnu Srbiju.

"Tačno je da je veliki problem za nas RTB. Pitanje menadžmenta da li bi moglo da bude nešto bolje-možda. Mi sada radimo i raspisujemo konkurs", rekao je Vučić dodajući da smo u RTB-u Bor u minusu 1,1 milijardu evra i da bi spas bio da Kinezi preuzmu RTB kao što su preuzeli Železaru Smederevo.

Prosečna plata 440 evra do kraja 2017.

Do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji iznosiće 440 evra, izjavio je večeras premijer. Vučić je podsetio da privredni rast od tri odsto na godišnjem nivou, koliko ostvaruje Srbija, iznosi 1,2 miliona evra, dok se očekuje 300 miliona evra deficita, što, kako je objasnio, ostavlja 900 miliona evra slobodnog prostora. #Da li smemo da povećamo plate i penzije za tih 900 miliona evra#, upitao je Vučić, naglašavajući da će u martu prosečna plata biti 393 ili 394 evra.

On ističe da ne postoji čarobni štapić i da zato moli Kineze da uđu u RTB Bor i "skinu taj teret sa naše grbače.

"Tu država krvari, a to najbolje znam, pošto svi podaci iz Trezora prvo dođu do mene", naveo je Vučić.

Član Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da bi se on u dilemi - da li ćemo i dalje i još više štedeti ili ćemo se opustiti pa više trošiti i ući u rizik, opredelio za štednju.

Veliki su rezultati postignuti u fiskalnoj konsolidaciji, ali je i ogroman javni dug, koji iznosi nešto više do 70 odsto, što je među najvećim u Evropi.

Rezultati su, kaže, veći od očekivanih, ali mi moramo da smanjujemo u naredne dve, tri godine javni dug.

U tom je smislu naveo i da je naša projekcija rasta od oko tri odsto dobra, ali da nam treba više od toga, a jedan element koji bi to omogući su i su direktne strane investicije.

Tu već imamo uspeh, možemo da očekujemo i više, a drugi deo je, dodao je, domaći privatni sektor.

Mala i srednja preduzeća, za taj deo bi morao da obezbedi trajan rast, a taj sektor kod nas ne investira, poručio je Petrović.

Komentari 89

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mlka

Stvarno i jeste postignuta puna makroekonomska stabilnost,smanjen deficit države,drastično smanjena nezaposlenost, sve nam je bolje u Srbiji.

Anticenzura

@Mlka Joj kad mi ti odletis iz javne sluzbe...

Sanja

Vucic drzi svoju rec tako da verujem da ce i ovo biti uredjeno po najvisim evropskim standardima.

special image