Ekonomija

ŠTRAJKUJU A PLATE IM DUPLE: Kolike su plata nastavnika u Srbiji i Hrvatskoj

Autor .

Tridesetogodišnja trancizija od socijalističke republike SFRJ do savremene "kapitalističke" zemlje donela je veoma različite nivoe standarda za Srbiju i Hrvatsku i u oblasti plata onih za budućnost spremaju decu - učitelja i nastavnika.

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama aktuelan je štrajk, koji je počeo pre desetak dana kada je Vlada odbila da poveća koeficijenata složenosti poslova za 2020. godinu. U Srbiji je situacija potpuno drugačija - Vlada je upravo prilično povećala plate (u procentima), a štrajk je bio samo simboličan - 8. novembra na Dan prosvetnih radnika.

Zato je zanimljivo videti zbog kolike to plate štrajkuju hrvatski učitelji, nastavnici i profesori. Zanimljivo bar za njihove kolege u Srbiji i one iz šire javnost koji su svoju decu na obrazovanje poverili državi.

Portal Srednja.hr proverio je, povodom hrvatskog štrajka, kolika je medijalna plata nastavnika, podatak koji se u Srbiji retko sreće i za neke druge grupacije. Prema informacijama hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja, medijalna plata učitelja i nastavnika koji imaju VSS i rade puno radno vreme za maju 2019. iznosila je 9.842 kune bruto odnosno 7.111 kn neto (955 evra). U istom razdoblju medijalna plata za celu Hrvatsku bila je oko 755 evra.

Hrvatski sindikati traže više - 6,11% veći koeficijent složenosti poslova u 2020. što bi državu bi koštao 476 miliona kuna (64 miliona evra).

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva posto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

A U SRBIJI...

Kakva je situacija u Srbiji, gde su neke državne plate upravo povećane?

Novembarske plate (koje se isplaćuiju u decembru) u javnom sektoru u Srbiji povećane su u proseku za osam do 15 odsto. Početkom ove godine zaposleni u državnim slubama dobili su već povećanje plate od sedam do 12 odsto. Prosvetari su tu bili u sredini, stopu povećanja od 9 odsto "delili" su sa policijom i Vojskom.

Sa novim povećanjem nastavnicima će plata biti povećana tako da će oni sa VI stepenom stručne spreme umesto 42.720 (363€) dobijati 46.564 (396€) a oni sa VII stepenom i više od 10 godina staža umesto 51.500 (438€) - 56.135 (478€). Profesori na fakultetu će imati platu od 87.000 do 120.000 dinara (740€-1.021€), umesto dosadašnjih 80.000-110.000 (680€-936€).

Podataka o medijalnim platama u prosveti nema, ali pretpostavljamo da su ujednačenije nego što je to odnos prosečne plate u Republici i medijalne plate, gde je medijalna čak za trećinu manja od prosečne.

U svakom slučaju, plate hrvatskih nastavnika više nego dvostruko veće od onih koje za istzi ili sličan posao primaju njihove srpske kolege.