Ekonomija

HRVATI ZABRINUTI: Svaki treći i dalje živi s mamom i tatom

Izvor mondo.rs Izvor Moj posao

Čak trećina odraslih Hrvata i dalje živi s roditeljima, a u nekretnini koju je nasledilo od roditelja živi još osam posto naših sugrađana, podaci su koji su zabrinuli komšije.

"Zabrinjavajuće podatke" svoje ankete saopštio je portal Moj posao, koji je mini istraživanje pod nazivom "Osamostaljivanje" nedavno sproveo na uzorku od preko 3.500 ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da je osamostaljivanje za mnoge Hrvate, kao i stan kupljenim od plate i dalje samo "misaona imenica".

Naime, 33 posto odraslih Hrvata i dalje živi s roditeljima, što, u načelu, pokazuje da ne mogu da sebi priuštiti da kupe ili unajme stan.

Situacija se pogoršava što su ljudi, naravno, mlađeg doba, pa je tako udeo onih koji žive s roditeljima znatno veći kod mladih, nego kod zrelijih građana. Moglo bi se zaključiti da se osamostaljivanje događa tek nakon tridesete godine života, što je nezamislivo i većini zapadnih zemalja gde se sve posle punoletstva smatra zabrinjavajućim.

Kod Hrvata, međutim, s roditeljima još živi 41 odsto ljudi u dobi od 25 do 29 godina, dok je kod osoba mlađih od 25 godina taj udeo čak 67 posto.

S druge strane, u grupi od 30 do 34 godina s roditeljima i dalje živi 20 odsto građana, a u grupi od 35 do 39 godina visokih 15 odsto. Čak i u grupi od 40 do 44 godine roditelje za "cimere" ima previsokih 12 odsto populacije, dok je među starijima od 45 godina udeo takvih sedam posto, pokazuje istraživanje.

U kategoriju "srećnika" koji su svoje stambeno pitanje rešili, oni koji su to uradili uz pomoć roditelja a ne od svoje plate, svrstava i osam odsto građana koji žive u roditeljskoj nekretnini, koju su im oni ostavili ili su im je kupili.

Nešto manje od trećine odraslih Hrvata, odnosno njih 32 posto, živi u vlastitoj nekretnini. Uglavnom je reč o ljudima koji su svoje stambeno pitanje rešili uzimanjem hipotekarnih kredita.

Inače, prosečan Hrvat, pokazuje istraživanje, stambeni kredit podiže s 29,5 godina, a prosečno trajanje kredita je 18 godina.

Najmanje odraslih Hrvata, sedam posto, živi s partnerom ili partnericom. Status njihova stambenog pitanja, dakle, mogao bi se oceniti samo delomično rešenim.