Ekonomija

STRUJU NAPLATILI 101%: U EPS-u zadovoljni sobom u 2019.

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kumulativna naplata električne energije u 2019. je rekordna i iznosi 101 odsto, firma radi dobro, radnici rade teško, pa su i plate velike, sumirao je danas rezultate u javnosti najprozivanjeg državnog preduzeća njegov v.d. direktor, Milorad Grčić.

"Došli smo do rezultata da je naplata u 2019. rekordna. Uspeli smo da nateramo one koji su navikli da ne plaćaju struju da se uozbilje i počnu da plaćaju jer proizvodnja električne energije košta", rekao je direktor Elektroprivrede Srbije, Grčić.

Istakao je da je to je težak posao jer je kumulativna naplata (tekućih i zaostalih dugova) u EPS -u godinama bila oko 94%, ili 94,5%o, a ovu godinu završava sa istorijskom naplatom od 101%, što znači da se naplaćuju zaostala dugovanja.

On je dodao da neće biti zadovoljan sve dok postoji bilo koji korisnik koji krade struju i da se tome staje na put.

Obraćajući se poslovođama u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu na radnom doručku, Grčić im je zahvalio na posvećenom radu i dobrim rezultatima.

FISKALNI SAVET: DA SMANJE PLATE A POVEĆAJU EFIKASNOST

Elektroprivreda Srbije bi trebalo da investira 600 miliona € svake godine u narednih 5 do 7 godina, samo da bi održala sadašnju proizvodnju i približila se ekološkim standardima EU. Sama kompanija mogla bi da sama obezbedi 230 miliona € godišnje, tako što bi smanjila broj zaposlenih i plate svela u zakonske okvire (50 miliona €), poskupela struju za 15% (120 miliona €), smanjila gubitak na mreži i krađu struje (40 miliona €), bolje naplatila potraživanja (20 miliona €), istakao je Fiskalni savet sredinom novembra. Plan nije preambiciozan, samo je potrebno da EPS dođe bar na 60% profitabilnosti uporedivih elektroprivreda u Evropi.

"Često se priča da neko radi a neko ne, ali je činjenica da EPS funkcioniše, da proizvodnja uglja I energije traje 24 sata svih 365 dana u godini, da se sistem održava I da za vas nema praznika", naveo je v.d. direktora EPS-a.

On je istakao da neki često kritikuju EPS zbog velikih plata I rekao da svako od njih koji kritikuju da pokuša da provede mesec dana sa rudarima, ili zaposlenima u TENT-u neprekidno pa da onda zaključi da li je to zasluženo ili ne.

Grčić je dodao da se uspelo i u smanjivanju gubitaka na mreži, navodeći da su 2016. godine iznosili 13 odsto, a sada 11, 5 odsto.

"Imamo plan kako da 2020. i 2021. taj nivo gubitaka smanjimo na jednocifren broj, što ćemo smatrati uspehom jer je prosek u Evropi sedam do osam odsto godišnje", dodao je Grčić.

Takođe je čestitao i železničarima, koji su ostvarili rekord ove godine i prevezli 100.000 tona uglja vise iz Kolubare do termolektrana, a poslednji rekord bio pre šest godina.

Grčić je naveo i da EPS brine o železnici i mašinovođama i svemu što se odnosi na železnicu.

On je zaposlenima poželeo srećne praznike, dobro zdravlje i sreću u radu.

Radnom doručku prisustovovali su i članovi menadžmenta EPS-a i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

menadžeri i inženjeri, da plate visoke, da i dalje postoji tolerisanje neplaćanja.