• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUJA mora da POSKUPI JOŠ 15%: Fiskalni savet kaže to je jedini spas EPS-a

Autor . Izvor Tanjug

Elektroprivreda Srbije bi trebalo da investira 600 miliona € svake godine u narednih 5 do 7 godina, samo da održi proizvodnju i učini je "zelenijom". Za ta ulaganja potrebne su, uglavnom, dve stvari...

  Fiskalni savet za poskupljenje struje od 15 odsto radi spasa EPS-a Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Do neophodnih para za ulaganja ova kompanija može da dođe kroz mere koje bi sama sprovela, a uz povećanje cene električne energije za 15 odsto.

Tako se može doći do dobiti od 230 miliona evra godišnje, što bi, smatraju u Fiskalnom savetu, garantovalo stabilan razvoj EPS.

Možda će vas zanimati

Sadašnji, a dugogodišnji osnovni problem EPS-a, je manjak investicija. Posledice toga su povećana amortizacija (izraubovanje opreme) i pad proizvodnje, prvenstveno u termoelektranama i situacija da proizvodnja postaje približno jednaka potrošnji (nema nekadašnjeg izvoza).

UŠTEDE: MALO NA KRAĐI, MALO NA PLATAMA

Fiskalni savet je izneo procenu da bi kroz optimizovanje broja zaposlenih EPS mogao da ostvari ušede do 50 miliona evra, dodatnih do 120 miliona evra moglo bi se ostvariti povećanjem cena do 15 procenata, prostor uštede na smanjenju gubitaka i krađa struje je do 40 miliona, dok bi kroz smanjenje potraživanja moglo da se stigne do 20 miliona evra, a sve to zajedno bilo bi dovoljno za neophodne investicije.

Predsednik FS Pavle Petrović kaže da EPS trenutno nije u poziciji da ostvari neophodno povećanje ulaganja, a nema osnova da to umesto njega uradi država iz budžeta (ili kredita).

Ipak, ističe Petrović. EPS može da dođe do dobiti iz koje bi finansirao svoj razvoj rešavanjem unutrašnjih problema, viška zaposlenih, pored ostalog, kao i tolerisanja neredovnog plaćanja potrošača, ali uz eksternu meru - da, posle tih poteza, električna energija poskupi 15 odsto.

Petrović je istakao da samo Ukrajina u Evropi ima jeftiniju električnu energiju od Srbije što mora da se koriguje.

"Plan nije preambiciozan, kada bi EPS došao na 60 procenata profitabilnosti uporedivih elektroprivreda, imao bi 200-250 milona evra dobiti i mogao bi da obezbedi finansiranje razvojnih investicija", rekao je Petrović.

FS procenjuje da je u EPS-u preko 10 odsto radnika višak, da je loša struktura zaposlenih, jer nedostaju vrhunski menadžeri i inženjeri, da plate visoke, da i dalje postoji tolerisanje neplaćanja.

Da li je ovo najava novog poskupljenja, videćeme, a poslednje još nijsmo platili jer 2% viša osnovna cena (sa taksama i porezima je više) dolazi na novembarskom računima u decembru. 

PROČITAJTE I OVO

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran bl

Moze li plata da se poveca 15%?

Ja,pa ja . . . i opet ja!

Smanjite plate u EPS-U,Gradskom stambenom,Jkp Infostan-u, Gradskom zelenilu,Jkp Putevima Srbije, otpustajte gospodu koja sede,zderu,piju po kancelarijama i salterima, brecaju se na sve koji se dovuku do njih(posto se naravno na tel ne javlja niko,nikada) i usude se da ih nesto priupitaju. Nije EPS u pitanju,ali evo situacije i scene iz Gradskog stambenog u Beogradu,koju sam licno dozivela- ulazim,hocu da pitam da li moj ulaz(zivim u zgradi na Nbgd-u) ima sa njima sklopljen ugovor i da li hoce da dodju da poprave stepeniste,koje se raspada. Elem,sede tri devojke, mladje od 30godina, grickaju cips,klibere se, muzikica svira na radiu, ludilo..Nema nikoga pre mene,ja cekam u nepostojecem redu 20 min,da se jedna sa noktima od 3m,kao vestica,seti da tim kandzama po kompu(pokusa)da ukuca adresu zgrade,u kojoj zivim. Toliko o tome!!! To drzava da placa, i to platama koje u Infostanu i Gradskom stambenom nisu ispod 60.000 din. A meni da poskupljuju struju!!! I da,jos i ovo, koji ce mi bre k... novogodisnja rasveta od novembra do februara???Sija onaj kic po Beogradu,ko da smo na vasaristu bre, zdere struju,a ja to,kao gradjanin,da placam??? Jel da???Pa zbog cega?Zbog bugarskih turista??? Zna se kad su Nova Godina i novogodisnji praznici!!!Ukljuci rasvetu oko 25-og decembra i iskljuci 15.januara i eto ustede!

Zoran bl

@Ja,pa ja . . . i opet ja! Ne moze se smanjiti broj zaposlenih....to je biracko trlo koje presvetlog vodju Kim Acu Vucka drzi na vlasti.

special image