Ekonomija

Suficit 12,8 milijardi dinara, četvrtu godinu zaredom

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Državni budžet je i četvrtu godinu zaredom završio sa suficitom , pa ekonomsku 2019. godinu ministar finansija Siniša Mali ocenjuje kao najuspešniju od kada se gledaju ekonomski parametri.

"Ovo su novi podaci o našem fiskalnom rezultatu - suficit budžeta je 12,8 milijardi dinara, četvrtu godinu zaredom. To se nikada u istoriji nije dogodilo", istakao je ministar gostujući sinoć na TV Pink.

On je naveo da su rezultati odlični, posebno kada je u pitanju stopa rasta, koja je 2018. bila 4,4 odsto, a 2019. godine četiri procenta.

"Treći kvartal je bio 4,8 odsto. Tada smo delili prvo mesto s Mađarskom po visini rasta u Evropi, što se nije dogodilo u prethodnih deset ili više godina", naveo je ministar.

On je istakao i da je od 1996. godine, od kada se meri nezaposlenost, ona pala ispod 10 procenata.

"Tako je 2013. godine nezaposlenost bila 25 odsto, a sada je 9,5 procenata", precizirao je Mali.

Ministar je istakao da se polako ispunjavaju obećanja, te je tako prosečna plata u decembru bila 500 evra, izgrađeni su novi auto-putevi, a od izuzetnog značaja je dalji plan ulaganja u zemlju.

"Predstavili smo program "Srbija 2025", na osnovu kojeg ciljamo da prosečne plate za pet godina budu 900 evra, a prosečne penzije u Srbiji 440 evra. Sa planiranih 14 milijardi evra investicija u narednom periodu, očekujem još brži i snažniji rast", rekao je Mali.

Ministar je zaključio da će se u narednom periodu, pored restrukturisanja javnih preduzeća, raditi i na digitalizaciji, eUpravi, ali i na stranim direktnim investicijama, u čemu je Srbija, kako je naveo, bila šampiona prošle godine.