Ekonomija

NA DNU SMO LISTE, DOBRO JE: Gde je na svetu najskuplje živeti (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Imaju para ali imaju i troškove, poznata je "muka" stanovnika bogatog severa Evrope. Prema listi koju je na osnovu različitih studija i indeksa napravio magazin Ceoworld, najskuplja je Švajcarska a Srbija je...

Švajcarska je zemlja u kojoj je najskuplje živeti, a na lestvici skupoće slede je Norveška i Island. U određivanju poretka u 132 zemlje u obzir su se uzimale cene stanarina, namirnica, odeće, javnog prevoza i taksija, komunalnih režija, interneta… do cene obroka u restoranima.

Među prvih deset na listi koju je sastavio poslovni magazin Ceoworld je još evropskih "severnjaka", Danska i Luksemburg, ali i Japan, Bahami, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Kao bazu za skupoću u Ceoworldu su uzeli "grad-planetu" Njujork. Velikoj jabuci, koja je poznat po skupom životu u njoj, dali su indeks sto, i svi ostalu su poređani na manje ili više od toga.

Podaci na osnovu kojih su pravljeni indeksi za sedam kategorija su raznoliki: studije, zvanični statistički indeksi potrošačkih cena, Numbeo indeks troškova života, nacionalne i internacionalne medijske izveštaje.

Što se tiče regiona, Slovenija je zauzela mesto u gornjoj polovini kao 47, Hrvatska nedaleko od nje kao 53, dok je Crna Gora negde ispod polovine, kao 90-ta. Bosna i Hercegovina je na listi zauzela 96. mesto, Srbija je na 98 (uz komšije iz EU, Rumune) a Severna Makedonija 113. Kosovo se gledalo odvojeni, i ono je na 124 mestu.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Ne znamo da li je to za hvalu (zbog malih nominalnih troškova) ili brigu (zbog niskog standarda života), ali Srbija u bodovanju nije loše prošla. Indeksu troškova života joj je 35,72 (od 100), trošak rentiranje stana je na nivou 9,08, prema ceni namirnica je na četvrtini njujorških, a tek nešto malo više prema cenama ishrane u restoranima (28,63). Kupovna moć u Srbiji je, generalno na trećini one koju ima prosečan Njujorčanin (indeks 36,72).

Što se zemalja u svetu tiče: Irska je 13, Francuska 14, SAD 20, Austrija 21, a Italija 28. Na mestu iza nje je Nemačka, Španija je 44, Portugal 54, a Mađarska 77, dok je Kina na 80. mestu, a Rusija na 82.

"Srećne" zemlje na dnu liste, odnosno one u kojima je život najjeftiniji, su Pakistan, Avganistan, Indija, Sirija i Uzbekistan.