PLAN 2030: Srpski vinogradari i vinari dobijaju strategiju

Do kraja meseca biti usvojena Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine, najavila je premijerka Ana Brnabić.

MONDO/Predrag Vujić

"To je prvi put da se donosi desegodišnja strategija koja će trasirati put kako da razvijamo ovaj sektor i kako da pružamo podršku da bi imali imamo najvalitetnija znanja i vina", rekla je Brnabić otvarajući manifestaciju "Sveti Trifun na Savskom Vencu", koji je prvi put u Beogradu organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije.

Savez je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara Srbije i postavilo kao krovnu instituciju za saradnju Vlade Srbije i vinara. Ova saradnji bi trebalo dadovede do poboljšanja valiteta srpskih vina ali i povratka nekih autohnotnih sorti, recimo fruškogorske seduše.

Na beograsdskoj manifestaciji prvi put u Srbiji ocenjivanje se vrši elektronskim putem, pomoću aplikacije koja je napravljena specijalno za ovu priliku i na taj način će se izbeći svaka vrsta nepravilnosti.

U hotelu Radison obaviće se tokom dana ocenjivanje vina koja su registrovana u slobodnoj prodaji i proizvode se u Srbiji, a podeljena su u osam kategorija: Belo vino od autohtone sorte, belo vino od internacionalne sorte, roze vino od bilo koje sorte, crveno vino od autohtone sorte, crveno vino od internacionalne sorte, penušava vina (bela, roze, svih stilova), tradicionalna proizvodnja vina (organska vina, biodinamička vina, oranž i ostala vina rađena po nekoj tradicionalnoj metodi) i slatka i aromatizovana vina.

Za ocenjivanje vina se prijavilo 111 vinarija iz Srbije, tako da će biti ocenjeno 295 vina koja su grupisana u ovih osam kategorija.

Svakom vinu je dodeljena šifra i vino će se iznositi u vinskim čašama pred 32 ocenjivača.

Ocenivači su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.