Ekonomija

NA BOLOVANJU ILI...Šta firme da rade sa zaposlenima koji su u izolaciji?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će brzo biti poznat pravilnik kako da postupaju kompanije koje imaju zaposlene u izolaciji, odnosno samoizolaciji, zbog korona virusa. Slovenci dotiraju platu.

"Naći ćemo rešenje, ima različitih industrija, različiti sektori privrede će se različito ponašati, zato što imaju različite opcije na raspolaganju u svetu moderne tehnologije", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade.

Prema njenim rečima, u nekim sektorima privrede potpuno je u redu da ljudi rade od kuće - sektoru usluga, informacionih tehnologija, čak i nekih javnih preduzeća, jer to takva tehnologija omogućava pa su jednako produktivni i kad nisu na ranom mestu, dok će neki drugi sektori raditi drugačije.

"Danas ćemo sa PKS napraviti pravilnike za sve sektore i kompanije. Mi ćemo sesti i sa sindikatima i videti kako zajedno možemo da radimo", rekla je Brnabić.

Pojedini sindikati su već uputili dopis Vladi u kome se zahteva rešenje za ljude koji ne mogu fa odu na posao svojom voljom, i zbog toga ne bi trebalo da trpe finansijske posledice smanjenja plate (zbog manje radnih sati).

Premijerka je naglasila, više puta, da nema mesta za paniku i zahvalila građanima što se odgovorno ponašaju i ne kupuju panično, a kako je dodala nema razloga da neki kupuju "prekomerno" maske, dezinfekciona sredstva.

Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da se već prave komparativna iskustva kako je postupljeno u drugim zemljama i najavio je sastanak sa poslovnim asocijacima koje su u Srbiji.

Slovenija već spremila određene mere. Kako je najavila ministarka rada Ksenija Klampfer, Vlada je spremila uredbu o interventnoj subvenciji plate onih koji su u karantinu u bolnici ili kod kuće.