Ekonomija

INFLACIJA PREMALA: Potrošačke cene u Srbiji ispod planiranog koridora

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, u martu ove godine su u Srbiji bile više 1.3% nego pre godinu dana, saopštila je zvanična statistika.

Prodavnia Maksi u Rakovici za vreme koronavirusa
Izvor: MONDO/Jelena Stokić

Međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,3%, dok su u poređenju sa decembrom 2019. godine potrošačke cene povećane u proseku za 1%, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U martu, mesecu kada je počelo "socijalno distanciranje" i zatvaranje prodavnica ali i proizvodnje, u odnosu na prethodni mese zabeležen je pad cena od 0,1%, i to u grupama rekreacija i kultura (1,4%), transport (1,1%) i odeća i obuća (0,2%).

Rast cena zabeležen je u grupama komunikacije (1,1%), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,2%) i u grupama hrana i bezalkoholna pića i zdravstvo (za po 0,1%).

Planirani koprodor inflacije je 3% plus/minus 1,5% poena (1,5%-4,5%), tako da je ova inflacija trenutno malo ispod plana.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci RZS

U Narodnoj banci Srbije kažu da je međugodišnja inflacija u skladu sa očekivanjima centralne banke.

"U najvećoj meri na ovakvo kretanje inflacije uticalo je pojeftinjenje naftnih derivata i pad cena povrća", navodi se u obaveštenju objavljenom na sajtu NBS.

Bazna inflacija, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, je nastavila stabilno kretanje i u martu je iznosila 1,6 odsto međugodišnje.

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu ostati niska i stabilna.