Ekonomija

DUPLIRA SE RAČUN: Evropi će biti potrebno još 500 milijardi za oporavak

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Evropi će, pored dogovorenog paketa od pola biliona evra, biti potrebno još toliko - najmanje 500 milijardi od institucija Evropske unije za finansiranje ekonomskog oporavka nakon pandemije korona virusa

Klaus Regling, generalni direktor Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), rekao je u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera" objavljenom danas, da će najlakši način za obezbeđivanje tih sredstava biti putem Evropske komisije i budžeta EU, prenosi Rojters.

"Rekao bih da nam je za drugu fazu potrebno najmanje još 500 milijardi evra od evropskih institucija, a možda i više. Za to moramo otvorenog uma da razmotrimo nove instrumente, ali i da koristimo postojeće institucije jer je tako lakše, uključujući pre svega Komisiju i budžet EU", naveo je on.

Ministri finansija Evropske unije dogovorili su se 9. aprila o paketu finansijske pomoći državama, kompanijama i građanima u ukupnoj vrednosti od 540 milijardi evra.

Takođe su se složili da će Evrozoni, kojoj Međunarodni monetarni fond predviđa privredni pad od 7,5% ove godine zbog pandemije, biti potreban novac za oporavak, ali su imali različita viđenja o potrebnom iznosu sredstava kao i o tome kako da se ona obezbede.

Lideri EU će o toj temi razgovarati na videokonferenciji 23. aprila.