Ekonomija

Australijance korona kriza "vraća u 1930."

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Australija će doživjeti najveći privredni pad od tridesetih godina prošlog veka zbog epidemije korona virusa i mera koje su preduzete radi njenog zaustavljanja.

Guverner centralne banke, Filip Lou, rekao je da se ovakva ekonomska kontrakcija dešava "jednom u sto godina", da će domaći proizvod biti umanjen za oko 10% u prvoj polovini 2020. godine i da će najveći pad biti zabilježen u drugom kvartalu.

Kako malo šta u zemlji radi, prognozirana je stopa nezaposlenosti od oko 10% do juna, a pad ukupnog broja radnih sati za oko 20%, rekao je Lou. Stopa nezaposlenosti u martu je bila 5,2%.

"Ovo su veoma veliki brojevi, kakvi su bili nezamislivi pre samo nekoliko meseci. Oni govore o ogromnom izazovu sa kojim se suočava naše društvo u obuzdavanju virusa", rekao je guverner centralne banke u govoru u Sidneju.

Prethodno je nacionalni zavod za statistiku saopštio da je od 14. marta do 4. aprila bez posla ostalo oko 780.000 ljudi.

Australija je do sada izbegla visok broj žrtava virusa, nakon što je zatvorila svoje granice i uvela striktna ograničenja kretanja stanovništva.

Registrovano je nešto više od 6.600 slučajeva zaraze, a stručnjaci su upozorili Vladu da ne ublažava mere socijalnog distanciranja suviše brzo.