AKO KUPUJETE POLOVNJAKA

NEMCI SAVETUJU: Koja kola kupiti, a šta zaobići u širokom luku

Šta kupiti na prepunom tržištu automobila moda je najbolje kupiti one koji znaju i kako se prave i kako se voze automobili – Nemce. Čuveni Nemački autoklub (ADAC) objavio je spisak za 2020. modela koji se najčešće kvare.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

ADAC je u 2019. godini obavio čak 3,7 miliona intervencija pomoći na putu i na osnovu toga napravio jednu od najpouzdanijih baza podataka o (polovnim) automobilima, prenosi Index.hr.

Ukupno je analizirano 113 modela automobila, od čega se 18 smatra nepouzdanima.

Statistički uzorak obuhvata modele proizvedene 2010 do 2017.

U klasi malih gradskih automobila (A segment) najpouzdaniji je "tojota aygo", a pohvale zaslužuje i "VW fox".

S druge strane, nepouzdan je "smart forfour" (najviše problema imaju godišta 2015. i 2016.) i sa njim se povezuju problemi sa akumulatorom i alternatorom.

Loše stoji i "fijat 500" sa problemima sa menjačem.

"Hjundai i10" je odličan u godištima 2010-2013, a novije generacije su solidne. Solidan je i "ford ka", a isto važi i za "eat mii", "škoda citigo", "VW up" i "opel adam".

Kod malih automobila (B segment) pouzdanima su se pokazali: "audi a1", "sitroen c3", "fijat punto", "honda džez", "mazda cx-3", "mini", "mitsubiš spejs star", "pežo 2008", "reno kaptur", "suzuki vitara" i tojota jaris".

Prema ADAC-u, dva nepouzdana modela su "hjundai i20", godište od 2011. do 2014. (problemi sa svećicama i paljenjem) kao i "opel meriva" iz 2017. godine (problemi sa sistemom hlađenja motora).

U kompaktnoj klasi odlični su "audi a3" i "audi q3", BMW Serije 1 i 2, X1, Mercedes A i B klasa, CLA i GLA.

Od nepremijum vozila pohvale zaslužuju "hjundai tukson", "micubiši ASX", "škoda rapid" i "VW beetle2.

Sa druge strane, "nisan kaškai" ima ozbiljne probleme sa akumulatorom, tvrdi ADAC, a "kia ceed" iz 2011. godine je na osnovu njegove statistike model sa najviše kvarova na putu od svih automobila.

U srednjoj klasi odlični su "audi a4", "a5" i "Q5", "BMW serije 3" i "4".

Nisu se proslavili "ford s-max" (akumulator, filter čestica čađi, pumpa goriva i alternator) te "seat alhambra" i "VW šaran" (recirkulacija izduvnih gasova).

U višoj klasi pouzdani su "audi a6" i "BMW serije 5", a vrlo dobri su mercedesi "vito", "viano" i "V klasa".

Starije Mercedesove "E klase" imaju problema sa akumulatorom pa i defektima sa upravljačem. Ipak, sa ovim vozilom situacija se značajno popravlja od 2014. godišta nadalje.

Generalno, najčešći kvarovi na automobilima su na akumulatoru (41.8%), motoru (17.4%) i elektronici (10.6%).