A gde vi radite ovih dana?

Evo koliko zaposlenih u Srbiji radi od kuće!

Autor Aleksandar Nastevski

Iz ugla kompanije dobra strana rada od kuće jesu manji troškovi radnih mesta, ali je minus gubitak kreativnosti i inovativnosti, kao i slabljenje timske povezanosti.

Čak 41 odsto radnika u Srbiji nakon ukidanja vanrednog stanja povremeno odlazi na posao, dok petina zaposlenih obavlja posao isključivo od kuće, piše "Politika".

To znači da je zbog pandemije korona virusa u više od 60 odsto kompanija u našoj zemlji uveden rad od kuće kao privremena ili stalna mera, pokazalo je najnovije istraživanje sajta za zapošljavanje "Infostud". 

Studija koja je urađena na reprezentativnom uzroku od 2.285 ispitanika i 450 kompanija, takođe je pokazala da svega 38 odsto radnika u Srbiji svakodnevno dolazi na posao ili ide na teren, a to su radnici čija je priroda posla takva da ga ne mogu obavljati u sigurnosti svoga doma. 

Šansu da rade od kuće uglavnom imaju IT stručnjaci i oni čiji je posao vezan za kompjuter - njihovi poslodavci su procenili da je zdravlje važnije id fizičkog dolaska na posao. 

Ovo istraživanje takođe je pokazalo da u više od trećine kompanija rad od kuće ostaje opcija makar za deo zaposlenih i kada se epidemilioška situacija potpuno smiri. 

Naime, rukovodioci industrija  kao što su finansije i osiguranje (njih 71 odsto), IT sektor (69 odsto), kontakt i biznis centri (75 odsto) i sektor robe široke potrošnje (75 odsto) ističu da će i nakon ove krize praktikovati fleksibilnije uslove u pogledu rada od kuće za svoje zaposlene. 

Istovremeno, čak 54 odsto kandidata izjavljuje da bi i nakon završetka pandemije korona virusa volelo da kombinuje rad od kuće sa radom na poslu, trećina želi da se vrati u kancelariju ili radni prostor, dok svaki šesti zaposleni želi da nastavi rad od kuće. 

Šef odeljenja za ljudske resurse Tanja Ikić smatra da će firme dozvoliti rad od kuće i nakon završetka pandemije korona virus - uz veću fleksibilnost. 

"Ne verujem da će u većini kompanija u Srbiji biti moguć kompletan rad od kuće. Ipak, iz ugla kompanije dobra strana rada od kuće su manji troškovi radnih mesta, ali je dužan da, u skladu sa mogućnostima, izvrši preraspodelu radnog vremena uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih, sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih mesta, obezbedi radnicima dovoljne količine sapuna, peškira, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, kao i redovno čišćenje radnih prostorija i opreme", kaže Ikić za "Politiku". 

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.