NEKRETNINE

ŠTA SE DEŠAVA!? U celoj Srbiji cena stanova pada, u Beogradu SVE SKUPLJI…

Autor Georgi Mitev Šantek

Srpsko tržište nekretnina se probudilo iz "korona sna" nakon vanrednog stanja u prvom kvartalu ove godine. I dok širom zemlje cena uglavnom pada, u Beogradu je značajno veća nego na početku godine, kažu analitičari.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Što se Srbije tiče, cena nekretnina u julu je za gotovo 4% niža u odnosu na početak godine i čak 10,5% niža u odnosu na vreme s početka epidemije (15. mart). Kada je u pitanju Beograd, tu su stanovi sada generalno skuplji pa je tako cena kvadrata za 9% viša u odnosu na početak godine", kaže Igor Manjenčić iz Mojanekretnina.rs.

Ne samo da su se cene "digle" nego je živnulo celo tržište, kao da se u nekoj meri naviklo na korona krizu, zaključuje se na osnovu promene cena za prodaju stanova i kuća iz oglasa.

"U drugom kvartalu, od 69.000 oglasa za prodaju starogradnje kod nas na sajtu, skoro petina je promenila cenu. Od toga je 5% oglašivača je podiglo, a 12% snizilo cenu svojih nekretnina", kaže Jasmina Gavrilov Dražić iz 4zida.rs.

Iako je prosečna cena svih oglašenih nekretnina porasla, veliki je broj oglasa koji su promenili cenu. Najviše su redukovane cene u nekretninama u Beogradu (9% oglasa iz Beograda) i Novom Sadu (5% oglasa iz Novog Sada).

"Ako posmatramo prosečne cene nekretnina na teritoriji Beograda, u prvom kvartalu prosečna cena stanova starogradnje iznosila je 1.450 €/m2, a u drugom kvartalu 1.585 €/m2,. Kod kuća je prosečna cena još više porasla – u prvom kvartalu su bile oko 860 €/m2, a u drugom kvartalu 1.000 €/m2", kaže Gavrilov Dražić.

Izvor: Screenshot/4zida.rs

RENTIJERI U PROBLEMU, CENA SE SROZALA

U Beogradu je veći pad u ceni doživelo iznajmljivanje nekretnina, nego prodaja. Od ukupnog broja oglasa kojima je promenjena cena, kod stanova koji se iznajmljuju je zabeležen pad u ceni za 6,5%, a kod kuća za najam 5%, kažu iz 4zida.

"To je deo tržišta koji je najviše trpeo tokom vanrednog stanja pa nadalje. Međutim, mora se reći da je cena izdavanja nekretnina u Beogradu sada, iako prilično manja nego s početka godine, ipak za 10% viša u odnosu na isti period prošle godine", kaže Manjenčić.

NOVI SAD, NIŠ, KRAGUJEVAC, SUBOTICA

Od ukupnog broja oglasa u Novom Sadu koji su zabeležili promenu u ceni, najzanimljivija promena desila se kod cena kuća za prodaju – one su, naime poskupele 5%.

U gradu Novom Sadu cene stanova stanova u starogradnji su gotovo ostale iste u prvom i drugom kvartalu ove godine – 1.383 €/m2, odnosno 1.387€.

Izvor: Screenshot/Mojanekretnina.rs

Promene kod cena stanova za prodaju nije bilo, a stanovi za najam su pojeftinili 8% što se, kao i u Beogradu, može objasniti vanrednim stanjem, ali i odlaskom studenata svojim kućama.

U Nišu je prodaja kuća zabeležila rast od 3%, u Kragujevcu 1%, dok je u Subotici opala za 1%.

Ipak, treba napomenuti da je u ovim gradovima mali broj oglasa izvršio promenu u ceni, pa zbog toga ne možemo pričati o nekom trendu na tržištu nekretnina u ovim gradovima, kažu u 4zida.

Od oglasa za iznajmljivanje stanova u Nišu, Kragujevcu i Subotici stanovi su sada jeftiniji 6% u Nišu i Kragujevcu, odnosno za 5% u Subotici.

A kakva nas budućnost čeka? Pa, iako je s kraja 2019. godine bilo najavljivano da će rasta cena nekretnina biti i u 2020, ali će tempo posustati ove godne, ovakva situacija se nije očekivala. Pogotovo iz perspektive prvog kvartala, kada su korona kriza i vanredno stanje zaledili tržište prodaje, i možda obeshrabrili neke investitore.

Međutim, cena i dalje skače, i 4zida beleže rast i u trećem kvartalu, gde je prosečna cena trenutno veća do 1.660€ (rast 5% u odnosu na prethodni). Da li to tržište ulazi u stanje "balona" koji preti pucanjem, videćemo, kao i to da li će taj (eventualni) balon biti još veći sa olakšanim pristupom hipotekarnim kreditima prepolovljavanjem visine obaveznog učešća u visini zajma kod banaka.

KOLIKO SE SADA CENI STAN PO BEOGRADU...

  • Zvezdara stan (starogradnja, drugi kvartal 2020) - 1.400 €/m2
  • Vračar stan – 2.239 €/m2
  • Novi Beograd stan – 1.789 €/m2
  • Stari grad stan – 2.614 €/m2
  • Savski venac stan – 1.955 €/m2


...A KOLIKO PO SRBIJI

  • Niš stan – 2.845 €/m2
  • Niš kuća - 455 €/m2
  • Kragujevac stan - 855 €/m2
  • Kragujevac kuća - 399 €/m2
  • Subotica stan 734 €/m2
  • Subotica kuća 360 €/m2

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.