HAOS U KNJIGAMA

KAKO DO NORMALNOG KATASTRA nepokretnosti: NALED ima rešenje, i ne bi vas koštalo ništa

Autor Georgi Mitev Šantek

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dala je državi predlog kako da se konačno sredi rak rana srpskog tržišta nekretnina, ali i poreska "crna rupa" – katastar.

NALED predklaže da se građanima omogući dve godine besplatnog upisa nepokretnosti u katastar, kako bi katastri širom Srbije posle više decenija imali ažurne i potpune baze dokumenata. Država je digitalizacijom omogućila da se dobar deo posla građana s Katastrom obavi preko notara, ali problem i dalje ostaje sa onima što u zemljišnjim knjigana mi ne postoji, ili postoji na ime nekog drugog a ne sadašnjeg vlasnika..

U naredne tri do četiri godine trebalo bi da se reši višedecenijski problem pitanja vlasništva nad imovinom u Srbiji, s obzirom na to da brojne nepokretnosti građana ali ni države nisu upisani u katastar nepokretnosti. Zbog toga se ne zna ko je trenutni vlasnik pojedinih objekata (a time ni ko treba da plati porez), kaže za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

"Naš predlog je da se u sledećem mandatu vlade, u resoru građevine, i zbog toga smo razgovarali sa ministarkom (Zoranom) Mihajlović, zaokruži rešavanje pitanja imovine. To je vrlo kompleksan sistem koji obuhvata i prostorno planiranje, i ozakonjenje, eksproprijaciju i konverziju prava na zemljištu", rekla je Jovanovićeva.

U mandatu aktuelne vlade, podseća, uređen je postupak upisa nepokretnosti u katastar za sve one koji sada stiču ili prometuju nekretnine.

Međutim, postoji veliki broj predmeta koji su nasleđeni iz prethodnih decenija koje treba rešavati i koji su, kako ocenjuje, u nekim slučajevima dosta komplikovani.

"Zato predlažemo da se uradi dvogodišnja kampanja besplatnog upisa u katastar, ali i da se pored tog oslobođenja od plaćanja takse za upis, obezbedi i pravna i stručna pomoć građanima kako bi mogli da razreše probleme koje imaju na parcelama i u postupcima", rekla je direktorka NALED-a.

Na taj način, nada se, za tri ili četiri godine katastar bi mogao da bude potpuno ažuran, a svi postupci uređeni.

Da bi se ovaj plan realizovao, definisan je koncept "e-prostor", koji podrazumeva razvoj prostornih planova na elektronski način, objašnjava Jovanovićeva.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.