Uskoro rešenje

HOĆE LI I KAKO BITI POVEĆAN MINIMALAC: Poslodavci izneli svoja rešenja, pogledajte ih!

Autor Stefan Petrović

Unija poslodavaca Srbije saopštila je da bi gotovo dve trećine poslodavaca bilo u stanju da poveća minimalnu zaradu, pod uslovom da država smanji poreze i doprinose na zarade, kako bi rast zarada bio održiv i dugoročan.

Ovaj zaključak je rezultat sprovedene ankete Unije poslodavaca Srbije, u kojoj se 63 odsto poslodavaca izjasnilo da je rast minimalne cene rada neophodan, a njih čak 83 odsto kao jedan od glavnih uslova obeležilo je smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Inače, prošle godine je tokom pandemijske krize samo 15 odsto poslodavaca bilo za povećanje minimalne cene rada, što se posebno naglašava u saopštenju UPS-a.

Povećanje neoporezivog dela zarade, kao uslova za rast minimalne zarade podržava 55% anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44% preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća. Na osnovu ankete među preduzećima, Unija poslodavaca formulisala je nekoliko predloga koji mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada, a prvi je povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Drugi predlog je da se smanje porezi i doprinosi za sve zaposlene, kao i administrativne procedure i troškovi. Treći predlog je uvođenje poreskih olakšica za novozaposlene i osobe starije od 45 godina. Unija poslodavaca će ove predloge izneti na pregovorima sa predstavicima Vlade Srbije i sindikatima koji počinju za nedelju dana.