Ekonomija

STIŽE JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE POČETKOM GODINE?! Vlada kriza u svetu - skočiće cena jedne od omiljenih namirnica Srba

Autor Tamara Jovanović

Nakon ovogodišnjeg poskupljenja velikog broja namirnica, čini se da nas ni naredne godine ne očekuju optimistične prognoze.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Analitičari ističu da su cene kafe dostigle 10-godišnji maksimum, a predviđaju da će se slična sitacija nastaviti sve do 2023. godine.

Ugovori o kafi za isporuku u decembru, u ponedeljak iznosili 2.34 dolara za 0.453 kilograma, dok su u na njujorškoj Interkontinentalnoj berzi dostigli čak 2.46 dolara, što je najviša cena od 2011. godine, kada je roba probila nivo od 3 dolara.

Referentna cena Međunarodne asocijacije za kafu bila je 2.07 dolara u petak, što je za 85 odsto više nego godinu dana ranije. Ole Hansen, šef strategije robe u jednoj banci, istakao je za medije da je proteklih 12 meseci serija događaja dovela do ovakvog scenarija.

"Mislim da moramo da se fokusiramo na ono što se dešava u Brazilu ove godine, gde smo imali niske temperature, mraz koji je pogodio neke od oblasti rasta kafe, i imali smo period suše, to sve je ostavilo žetvu 2022. godine u pomalo nesigurnom stanju", rekao je Hasen i dodao da će se ovi nepovoljni vremenski uslovi odraziti i na prinos 2022, a potencijalno čak i 2023. godine.

Kako ističu analitičari, pored loših vremenskih uslova, uticaj na celukupnu situaciju imala su i globalna ograničenja ponude, jer su proizvođači i pržionice - kompanije koje prerađuju kafu, često locirane u različitim zemljama. Neizvesnost je i zbog toga što su krize u zemaljama koje su jedne od glavnih snabdevača. Etiopija je na ivici građanskog rata, dok Vijetnam beleži porast slučajeva kovida-19.

(MONDO)