Ekonomija

PRETI NAM OGROMNA NESTAŠICA! Na udaru i osnovne stvari za život - pred praznike još veća kriza

Autor Tamara Jovanović

Već neko vreme vlada nestašica čipova na globalnom nivou. Mnogi brinu da ćemo zbog toga pojedine stvari nabavljati teže, ali i skuplje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U pitanju su čipovi koji su sastavni deo mnogih "stvarčica" bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevni život. Ti poluprovodnici se nalaze u sve većem broju proizvoda, od automobila i električnih bicikala do veš-mašina, četkica za zube, pojedinih igračaka, a pandemija korone je dovela do ogromne nestašice i velike potražnje.

Alan Pristli, analitičar u istraživačkoj agencijii Gartner, navodi da će nestašica čipova sigurno uticati i na Božić.

"Neke stvari nam možda neće biti tako lako dostupne. Navikli smo da kupovinom preko Amazona, porudžbina stigne za jedan dan. Sada ćemo ponekad morati da čekamo i do tri nedelje. Problem je što veliki broj proizvoda sadrži čipove i to ne samo jedan. Novi pametni telefoni koriste mnogo čipova i upravo tih čipova nedostaje", objasnio je Pristli.

I BOŽIĆNI POKLONI NA UDARU

Mnogi upravo tokom novogodišnjih praznika kupuju poklone u vidu računara, pametnih telefona i konzola, koji obiluju poluprovodnicima, što može biti problem.

"Ako kojim slučajem uspete da ih nabavite, platićete skuplje. Verujem da će problemi sa snabdevanjem, ne samo poluprovodnika, izazvati mnogo poteškoća ove praznične sezone. Ako već niste nabavili ono što želite da stavite pod jelku, možda uopšte nećete imati sreće. Čak ni Deda Mraz neće biti u stanju to da isporuči", rekao je O'Donel, direktor jedne analitičke firme

MNOGI PREPRODAJU PO VIŠIM CENAMA

Kako navode stručnjaci, mnogi na veliko kupuju proizvode visoke potražnje kako bi onda mogli da ih prodaju po znatno višim cenama. Kupcima se zbog toga savetuje da kupuju željenu elektroniku koja je na zalihama i dostupna odmah.

Potrošači koji mogu da budu fleksibilni s određenim kupovinama takođe mogu da imaju i više sreće. Računari, na primer, dolaze u mnogo različitih konfiguracija, a centralna procesorska jedinica (CPU) često je promenjiva, te bi svakako predlaže da razmislite i o alternativama, kada su željeni proizvodi u pitanju.

(MONDO)

Tagovi