Ekonomija

RUSI "OKUPIRALI" UDARNE BEOGRADSKE LOKACIJE! Agent otkrio šta se dešava - kirije skočile 100 odsto, evo i šta nas čeka

Autor Marija Ivetić

Zbog uvećanih cena kirije, agenti za nekretnine kažu da su se mnogi naši građani našli u nepovoljnoj situaciji jer su stanarine negde skočile za čak 100 odsto, dok je stan po ceni od 300 evra mesečno postalo gotovo nemoguće naći.

Izvor: Mondo/Stefa stojanović/Uroš Arsić

Cene nekretnina u Beogradu poslednjih meseci su u značajnom porastu, a jedan od faktora koji je na to uticao jeste povećana tražnja, na koju su umnogome uticali ruski državljani. Pored inflacije i poskupljenja građevinskih materijala, znatno povećana tražnja krivac je za skupe stanove, ali i za cene kirija koje su “otišle u nebesa”.

Vlasnici stanova, prvenstveno oni koji izdaju nekretnine, videli su priliku da zarade više nego što su prvobitno planirali, dok najbolje prolaze oni koji poseduju nekretnine na ekskluzivnim lokacijama s obzirom da njih Rusi najviše potražuju.

Najviše se traže moderno opremljeni stanovi

U vrhu tražnje među ruskim državljanima nalaze se luksuzno uređene nekretnine, kao i stanovi u velikim kompleksima gde su stanarima dostupni razni sadržaji, parking mesto ili garaža, bazen, teretana itd.

“Ukoliko analiziramo interesovanje ruskih državljana tokom protekle godine, možemo da konstatujemo da su se Rusi koji su dolazili u prvom, drugom, pa i trećem talasu, najviše interesovali za stanove na najatraktivnijim gradskim lokacijama. U pitanju su potpuno sređeni i moderno opremljeni stanovi koji su u trenutku njihovog dolaska na tržištu plasirani kao ekskluzivna ponuda”, kaže Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala nekretnine.rs i dodaje da je za grad Beograd, prema informacijama RGZ-a, prosečna cena kvadrata premašila 2.200 evra u trećem kvartalu 2022. godine.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Kako navodi, na teritoriji celog grada Beograda vlada velika potražnja za stanovima i upravo potražnja koja je aktuelna govori u prilog tome da gradu nedostaje još stambenih objekata koji bi zadovoljili potrebe svih kategorija kupaca.

Najtraženiji Centar, Vračar, Savski venac i delovi Novog Beograda

S druge strane, kada je najam stanova u pitanju, Davidović ističe da su ruski državljani izazvali potpunu pometnju na tržištu izdavanja nekretnina, što je uticalo na rast cene zakupa na određenim lokacijama i do čak 100 odsto. Cene zakupa su najpre skočile na najtraženijim gradskim lokacjama kao sto su Centar, Vračar, Savski venac i pojedini delovi Novog Beograda.

“Za veoma kratak period trend rasta cena zakupa se raširio i na ostale delove grada što je prosečne građane dovelo u veoma tešku situaciju, a to je nemogućnost da se iznajmi stan po ceni od 300 evra mesečno”, navodi Davidović i za kraj napominje da se, prema informacijama sa tržišta, očekuje smirivanje cene zakupa u narednim mesecima.

 (Mondo)