Ekonomija

STOJE U REDU DA KUPE NJEGOVO VOĆE! ZORAN IZ UŠĆA PRSKA JABUKE DO 20 PUTA: "Zdravije su od neprskanih koje su otrovne"

Autor Ivana Vlajković

Voćar iz Ušća tvrdi da su neprskane jabuke otrovnije od prskanih.

Izvor: RTV Mag printscreen

Voćar Zoran iz Ušća u Obrenovcu tretira voćnjak jabuke 15 do 20 puta godišnje kako bi imao solidan rod i uspeo da održi zasad. Naveo je da je neprskana jabuka neretko "otrovnija" od prskane.

"Poznato je da je jabuka voće koje se najviše tretira, a u zavisnosti od sorte, prskaju se od 15 do 20 puta", kazao je Zoran za obrenovački RTV Mag. I on tako radi ali objašnjava da to ne znači da u njoj ima najviše ostataka pesticida, jer neretko je neprskana jabuka "otrovnija" od prskane.

Pokazao je i zaraženu, obolelu jabuku. Gljivica venturija nanosi veliku štetu i posebno je opasna. Pokazao je i kako izgleda bolesna jabuka napadnuta tom čađavom krastavošću, te naglasio da je takva jabuka opasna i otrovna, te da je zdravija prskana nego neprskana jabuka.

Neprskana jabuka otrovnija od prskane
Izvor: Youtube / RTV Mag

Objašnjava da se u današnje vreme gotovo ni ne može proizvesti jabuka koja nije prskana. Prema njegovim rečima, to je možda moguće negde na udaljenim mestima i velikim nadmorskim visinama. Ove godine je proizveo tri vagona i ne očekuje veću cenu od postojeće - 60 dinara na veliko. 

BONUS VIDEO: 

(MONDO/RTV Mag)