ŠTA SE RADI U SRPSKIM MARKETIMA KAD ROBI ISTEKNE ROK? Možete da se zarazite BAKTERIJOM, a kazne koje slede su ogromne!

Da li razmišljate o opasnim bakterijama kada kupujete meso, jaja i druge namirnice, i ako se otrujete kome možete da se obratite?

Shutterstock

Da li ste nekada prisustvovali sceni kada nezadovoljan kupac dolazi u prodavnicu da bi vratio proizvod koji, iako mu nije istekao rok, nije za upotrebu? Kruže priće da nesavesni trgovci često, kako ne bi vraćali robu kojoj je istekao rok, brišu datume i stavljaju nove. Trihinela u svinjskom mesu, salmonela u mlečnim proizvodima, jajima i piletini. Listerija je, takođe, opasna bakterija koja može da kontaminira sveže proizvode, pogotovo meso. 

Spisak se tu ne završava, jer se prilikom kontrola registruju i prisustvo enterobakterije, ešerihije, stafilokoka. Da li razmišljate o ovim opasnim bakterijama kada kupujete meso, jaja ili mlečne proizvode? Pravila poslovanja trgovina koje prodaju namirnice životinjskog porekla su jasna, kontrola kvaliteta i rokova takođe. Prvo, svaka roba kojoj se bliži kraj roka upotrebe mora jasno da se obeleži, a kada rok istekne uklanja se sa rafova i iz frižidera.

"Kod proizvoda kojima ističe rok, jasno to obeležimo na pakovanju. Proizvodi kojima je istekao rok automatski se povlače iz prodaje i šalju dalje na otpis, odnosno predaju se ovlašćenim kućama koje dalje postupaju sa proizvodima. Kao sistem, od početka godine, 1.010 tona mleka, mlečnih proizvoda, delikatesa i mesa poslali smo na uništenje", kaže pi-ar "Delez Srbije" Milica Popović. Da ne bi bili na gubitku i uništavali meso i mlečne proizvode neki trgovci ne poštuju propise i služe se navodno prevarom.

Kakve su kazne?

Navodno, sa mlečnih proizvoda acetonom skidaju datum do koga proizvod može da se konzumira i stavljaju novi, a meso ili zamrzavaju ili peru u raznim rastvorima i opet stavljaju u promet.

"Najčešće i najopasnije su salmonele. Ishod je iscrpljujuća dijareja, temperatura. Reč je o pravoj inflamaciji. Dalji tok lečenja je jako komplikovan kod mnogih. Treba biti oprezan i sa prvom pojavom simptoma javiti se lekaru", ističe Ana Banduka Todorović, nutricionista, specijalista javnog zdravlja.

Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji. Prema Zakonu o bezbednosti hrane propisane su kazne, koje se kreću od 300.000 do tri miliona dinara za pravno lice, a za preduzetnike od 250.000 do 500.000 dinara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"EVO ZAŠTO SU PAŠTETE TOLIKO SKUPE U MARKETIMA!" Stručnjaci otkrili: Marketingom uspevaju da nam prodaju proizvode po visokoj ceni  Kurir televizija

 (MONDO/RTS)