Ekonomija

"KAD JE ČVARAK POSTAO EKSKLUZIVA?" Srbin napravio delikates kod kuće za 3 puta manje para, u radnji 2.000 dinara KILO!

Autor Jana Desovski

Muškarac je napravio čvarke kod kuće pa je napisao koliko ga je sve to koštalo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cena čvaraka, često neprijatno iznenadi kupce, pa je jednog člana fejsbuk stranice to iznerviralo i sam ih je napravio. Svoju računicu je podelio i sa drugima u okviru FB stranice "Gastronomska nacija", koja broji više od 4.000 članova. I ne samo to, u prilogu je postavio video u kom se vidi kako se čvarci spremaju kod kuće.

"I sad nešto o ekonomiji. Kilogram sveže slanine 400 dinara, od nje ispadne pola kile čvaraka, što znači 1 kg čvaraka napravljenih u šerpici kod kuće 800 dinara. Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000 dinara - napisao je on.

Ipak, nisu svi toliko sigurni da bi se upustili u ovu kulinarsku avanturu. Jedan korisnik Fejsbuka i član stranice je napisao: "Bravo! Ja sam jednom sam ovo uradio i nikad više. Komplet stan i zgrada i do ulice je sve mirisalo na mast. Kuhinju sam ribao posle 2 sata!

Osim toga, bilo je i onih koji nisu saglasni s ovom računicom. "Nije baš prava računica... U Sremu, kad je svinjokolj, ta slanina koju ste pržili tj. topili ostavlja se za slaninu, a u čvarke ide ona bela, leđna, koja je dosta jeftinija, tako da je čvarak još jeftiniji. Inače u Sremu su se čvarci jeli tih par dana dok su sveži, a posle su se njima hranile mačke. Kad je čvarak postao ekskluziva ne znam, a da je sramota što su 2.000 - sramota je!.

U Mačvi je kilogram čvaraka u rinfuzi košta 1.300 dinara, dok su u Beogradu cene često više. Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa - pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se, podsećamo, priprema od masti, a ponekad duvan čvarci koštaju i više od 3.000 dinara.

(MONDO/Telegraf)