Ekonomija

PONOVO VRAĆENA ROBA IZ SRBIJE! SLOVENCI I HRVATI ZAUSTAVILI TOVAR NA GRANICI: Ovo je sad bio problem - Rizik po zdravlje

Autor Ivana Vlajković

Ponovo je vraćena srpska roba iz Slovenije i Hrvatske.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dve pošiljke iz Srbije, jedna namenjena tržištu Slovenije, druga Hrvatske, su zaustavljene, kako je objavio Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF). 

Slovenija je Srbiji vratila zamrznutu kupinu, zbog prekomernog prisustva iprodiona, navodi se na sajtu RASFF-a. Dozvoljena količina ovog pesticida je 0,1 miligram po kilogramu, a pošiljka je sadržala 0,023 miligrama po kilogramu.

Na sajtu se navodi da nije veliki rizik po zdravlje ljudi. Druga pošiljka je vraćena 25. oktobra i bila je namenjena hrvatskom tržištu. Radi se o dodacima ishrani koji su okarakterisani kao potencijalno rizični, sa sadržajem "neovlašćenih supstanci".

Podsetimo, početkom avgusta tovar srpskog čipsa nije distribuiran u Hrvatskoj, jer je sadržao visok nivo kancerogenog akrilamida. Nakon toga vraćene su i breskve u kojima je pronađeno više pesticida nego što je dozvoljeno.

Takođe su vraćene i šljive zbog potencijalnog rizika po zdravlje. Sa granice sa Slovenijom vraćene su breskve proizvedene u našoj zemlji, zbog visoke koncentracije pesticida hlorpirifosa. Takođe, sredinom septembra, sa granice Slovenije vraćeni su krastavci u kojima je pronađen fungicid metalaksil.

BONUS VIDEO: 

(MONDO)