Ponovo ograničene cene osnovnih životnih namirnica: Kazna za nepoštovanje ide od 5.000 do 2 miliona dinara

Produžena je Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica.

ViDI Studio/Shutterstock

Od 1. marta ove godine na snazi je Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a Vlada Srbije produžila ju je do 28. februara 2025. Cilj je da se spreče i otklone štetne poslednice poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavanja proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Nova Uredba stupa na snagu 1. septembra a prethodna je važila do 31. avgusta. Prema ovoj uredbi, maksimalna maloprodajna cena brašna tipa T-400 glatko, ne sme da bude veća od 54,99 dinara po kilogramu, odnosno maksimalna proizvođačka cena ne sme da bude veća od 45 dinara po kilogramu.

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su i da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku tog tipa brašna u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram. Uredbom je propisano i da maksimalna maloprodajna cena brašna tip T-500 ne sme da prelazi 49,99 dinara po kilogramu, a maksimalna proizvođačka cena je 40,90 dinar.

Za kršenje Uredbe propisane su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike od 5.000 do 2.000.000 dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Šta mislite o cenama na Adi?  MONDO

(MONDO/Ivana Vlajković)