Kvadrati najskuplji u Beogradu, prodaja je opala: Rusi i Ukrajinci kupovali stanove, ali sada je sve drugačije

Cene stanova u Beogradu su ubedljivo najviše.

MONDO/Stefan Stojanović

Ovog proleća prodato je 7,5 odsto više stanova nego u istom periodu prošle godine. Ukupna vrednost dostigla je gotovo milijardu evra, podaci su Republičkog geodetskog zavoda. Statistika kaže i da je najjeftiniji kvadrat bio u Bujanovcu, a najskuplji u beogradskoj opštini Savski venac.

Za sopstveni krov nad glavom i dalje najviše novca potrebno je u Beogradu, u proseku 2.640 evra za kvadrat, na ekskluzivnim lokacijama i znatno više. Slede Novi Sad i Niš. Novina je da glavni grad beleži pad prodaje stanova od pola procenta i vrednosti kupoprodaje za 5,6 odsto.

"Dinamika beogradskog tržišta se menja. Pre svega, ima manje transakcija nego što je to bilo u ranijem periodu kada su postojali ljudi iz Rusije i Ukrajine koji su kupovali stanove, zatim, kada je postojala inflacija. Sada su tu druge vrste ulaganja. Ja očekujem stabilizaciju i čak pad cena na pojedinim lokacijama", rekao je Nikola Seneši, investicioni analitičar.

Ograničenje kamata dodatno je stabilizovalo tržište. Procenitelji registruju da su u Beogradu cene najviše skočile u Mirijevu, rubnim delovi Zvezdare, delovima Ledina, Žarkova. Procenitelj nekretnina Milić Đoković ocenio je da kupci čekaju da padne euribor, a da se očekuje i smanjenje cene kredita. Kako je dodao, nada se da će se to desiti do kraja godine.

Prosečna cena kvadrata u Nišu oko 1.800 evra

U Nišu je prosečna cena kvadrata i u novoj i u staroj gradnji oko 1.800 evra. I statitstika je nešto drugačija.

"U poslednje vreme stoji prodaja, nema ni rasta ni smanjenja. Najtraženije su manje kvadrature, njih je manje na tržištu pa takve stanove u agencijama jurimo", rekla je Nevena Đorđević iz agencije za nekretnine u Nišu.

Republički geodetski zavod beleži rast kupovine stanova na kredit. U drugom tromesečju 23 odsto kupaca je tako dolazilo do svog stana.

Aleksandra Mihailović sa portala "4zida.rs" istakla je da se radi o kupcima koji imaju platu veću od 800 evra, ugovor na neodređeno vreme, kao i da nemaju druge kreditne obaveze, ali da treba da imaju u vidu da skriveni troškovi koji podrazumevaju overu kredita i ugovora i advokatske usluge iznose između tri i pet hiljada evra.

One koji iznajmljuju stanove dočekalo je međutim sezonsko poskupljenje kirije. U univerzitetskim centrima kao što su Beograd i Novi Sad prosečan zakup stanova poskupeo je oko sedam odsto, u Nišu nešto manje, a u Kragujevcu je kirija i 10 odsto veća.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"STANOVI SU ISTO KAO I ROBA NA PIJACI, ILI ĆEŠ MANJE JESTI ILI PRESKOČITI" Kurir istražuje: Zašto je broj stambenih kredita U PADU  Kurir TV

 (RTS/MONDO/J.D.)