Mesečno mogu da zarade i do 10.000 evra: Posao o kom mnogi maštaju donosi i beneficirani radni staž

Piloti u Srbiji mogu da zarade i do 10.000 evra mesečno i imaju beneficirani radni staž.

MONDO/P. V./Stefan Stojanović

Veliki broj ljudi smatra da je posao pilota zaposlenje iz snova. Međutim, on nije nimalo lak zbog čega i donosi beneficirani radni staž i visoku platu koja ide i do 5.000 evra mesečno. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pilot je u 2023. godini bilo drugo najplaćenije zanimanje u Srbiji i prosečna zarada je u julu prošle godine iznosila 267.667 dinara. Prosečna plata pilota je oko 2.000-3.000 evra mesečno, ali neki primaju i 5.000 evra.

"Moj prijatelj radi u našoj avio-kompaniji kao pilot. Počeo je da radi za 5.000 evra a rečeno mu je da tokom vremena može da dođe i do cifre od 10.000 evra mesečno. Pričao mi je da obožava svoj posao ali da je prilično naporan jer se desi da danima ne vidi svoju decu i ženu", kazala je kratko za MONDO Marija Todorović (33) iz Beograda. 

Pored visoke plate posao pilota donosi i beneficirani radni staž kako je regulisano Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. U njemu se navodi da radna mesta: profesionalni pilot i nastavnik motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva i nastavnik padobranstva dobijaju još šest meseci na 12 meseci staža, odnosno njima se godinu dana rada računa kao 18 meseci. 

Kako bi ostvarili ovo pravo, profesionalni pilot i nastavnik motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva moraju da imaju najmanje 200 letova godišnje, a nastavnik padobranstva mora da ima najmanje 30 skokova godišnje.

Podsetimo, ranije smo pisali da je vazduhoplovna akademija u Beogradu definitivno jedna od najpopularnijih srednjih škola u Srbiji. To pokazuje "gusta" borba osmaka godinama unazad, budući da za jedno mesto bori se čak 15 učenika. Razlog zbog kog vlada veliko interesovanje za ovu školu je jasan - svaki đak nakon završetka dobija posao u zemlji ili u inostranstvu, pošto je diploma akademije priznata u celoj Evropskoj uniji.

Takođe smo ranije pisali da i određeni lekari imaju pravo na beneficirani radni staž

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Kako srpski piloti spašavaju živote iznad plamena? Branko Popratnjak otkriva: Ulazimo u vatru i dim, može da se završi tragično  Kurir televizija