Placevi u Srbiji za 150 evra godišnje, jedan papir obavezan: Istražujemo šta sve treba da sadrži Ugovor o zakupu

Ugovor o zakupu je regulisan Zakonom o obligacionim odnosima i neophodno ga je potpisati prilikom rentiranja na ovaj način, jer pravno štiti obe strane, ali i obavezuje. Mi smo istraživali koje sve stavke mora da sadrži

Mondo/Stefan Stojanović/Petar Stojanović/Facebook/Ugovori.rs/Printscreen

Iznajmljivanje zemljišta u Srbiji, na mesečni ili godišnji zakup, nije novina, a sve one koji se odluče na ovaj tip najma postoji Ugovor o zakupu koji je regulisan Zakonom o obligacionim odnosima i neophodno ga je potpisati.

Zakon jasno uređuje šta sve ovaj dokument mora da sadrži, a cilj je pravna zaštita obe strane, ali i obaveza - zakupodavac da preda zakupcu zemljište na upotrebu, dok zakupac mora da plaća zakupninu u iznosu koji je među njima dogovoren. Ovo su samo neke od odredbi koje ugovor sadrži, a mi vam predstavljamo šta još od stavki mora i može da se nađe u pomenutom dokumentu.

Pored pomenutog Zakona, prilikom zaključenja ugovora o zakupu stana, primenjuju se i odredbe Zakona o stanovanju, a kod zakupa poljoprivrednog zemljišta, primeniće se odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Za početak, ugovor o zakupu zemljišta sklapa se između dve strane, vlasnika zemljišta i onog koji iznajmljuje (u ugovoru se navode kao zakupac i zakupodavac).

Ugovori.rs/Printscreen 

Ugovor se najčešće zaključuje u pismenoj formi, a u trenutku njegovog zaključenja, poznato je ko su ugovorne strane, odnosno poverilac i dužnik kao i koliki je iznos zakupnine. Da bi ovakav ugovor bio punovažan, nije neophodno da bude overen kod javnog beležnika, već je dovoljno da bude potpisan od strane obe ugovorne strane, odnosno zakupca i zakupodavca.

"Neophodno je da se navedu podaci obe strane, detalji o zemljištu koje se iznajmljuje, površinu, broj katastarske parcele, zatim mesto i vreme kada je ugovor zaključen. Neophodno je navesti i dogovoreni iznos kirije, da li se plaća na mesečnom ili godišnjem nivou i ono što je obavezno - rok na koji se zemljište izdaje. U suprotnom, smatra se da je ugovor zaključen na neodređeno vreme, i u tom slučaju prestaje otkazom pomenutog ugovora u određenom otkaznom roku.", objasnili su nam u jednoj advokatskoj kancelariji.

Uz navedeno, ugovor o zakupu sadrži uslove za otkaz i raskid ugovora, a kao i prilikom zaključivanja svakog dokumenta ove vrste, postoje izuzeci i odstupanja od prvobitno dogovrenog. 

Šta mora da ispoštuje zakupodavac, šta zakupac?

Na koji vremenski period će se zemljište izdati određuje vlasnik odnosno lice koje izdaje. Prema zakonu, on je dužan da zemljište preda "u ispravnom stanju, kao i da isti održava u toku celokupnog trajanja zakupa". To podrazumeva naknadu troškova koje je zakupac imao povodom održavanja.

S druge strane, zakupac je u obavezi da plaća kiriju onako kako je to dogovoreno u Ugovoru o zakupu. DUkoliko načini neku štetu, moraće da nadoknadi zakupodavcu. Po isteku ili otkazu ugovora o zakupu, zakupac je dužan da predmet ugovora o zakupu vrati zakupodavcu i to neoštećenu.

Razlika između ugovora za izdavanje stana i zemljišta

Na ugovor o zakupu stana se pored Zakona o obligacionim odnosima, primenjuje i Zakon o stanovanju. U odnosu na druge ugovore o zakupu, ugovor o zakupu stana se obavezno sačinjava u pismenoj formi, a otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana.

Kada je reč o zakupu stana, ugovor o zakupu pored već navedenih obaveznih elemenata može sadržati i odredbe o korišćenju drugih prostorija koje se ne smatraju stanom, a koje su date na korišćenje zajedno sa stanom, odredbe o međusobnim obavezama ugovornih strana o korišćenju i održavanju stana i načinu plaćanja troškova za upravljanje i održavanje zgrade u kojoj se stan nalazi.

Uz navedeno, u ugovor se mogu uneti i odredbe o plaćanju depozita, plaćanju troškova komunalnih usluga i slično.

Od 1.400 evra za ar poljoprivrednog zemljišta

Na teritoriji Srbije prosečna cena poljoprivrednog zemljišta po aru, zavisno od mesta je od 25 do 30, ali može da košta i do 1.400 evra po aru.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) iz 2022. godine pokazali su da je najskuplje poljoprivredno zemljište bilo u Južnobačkom okrugu, gde je hektar u trećem kvartalu 2022. godine koštao 31.900 evra, a najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za samo 300 evra.

Osim poljoprivrednih, u Srbiji se izdaju i "obični" placevi, koji su poslendjih godina preplavili oglase i ponude agencija za prodaju i izdavanje.

Tragom te informacije prelistali smo oglase i našli raznovrsnu ponudu. Plac u opštini Ada, od 15 ara obradive površine, izdaje se po ceni od 60 evra na godišnjem nivou.

"Prvi ugovor bismo potpisali na godinu dana, sa mogućnošću produžetka. Možete zakazati razgledanje, cena je fiksna, kao i period rentiranja, a sve ostalo možemo da se dogovorimo", rekao nam je muški glas kada smo pozvali i predstavili se kao zainteresovana stranka.

Zemljište u Elemiru, 4 puta veće površine od prve ponude, našli smo među oglasima i to po ceni od 140 evra godišnje, a za razliku od prethodnog vlasnika, ovaj nam je rekao da može i usmeni dogovor ukoliko položimo depozit. U slučaju da se nakon godinu dana "prijateljski rastanemo" depozit bi nam vratio, rekao je.

(Mondo.rs)