Koliko zarađuju pripadnici Vojske Srbije? Godišnje oko 12.000 evra, a imaju i posebnu pogodnost - ovo je računica

Početna plata svih naših vojnika je oko 120.000 dinara, očekuje 25 dana godišnjeg odmora i 10 dana odsustva godišnje za oporavak...ovo je samo deo benefita koje imaju pripadnici Vojske Srbije

Kurir/Nemanja Nikolić/Petar Aleksić/Mondo/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

Beneficirani radni staž u Srbiji znači radni vek jer omogućava raniji odlazak u penziju, a Vojska Srbije jedna je od institucija u kojoj zaposleni imaju prava na to. Mi smo računali sa koliko godina najranije mogu zaposleni u VS otići u penziju, kao I koliko na godišnjem nivou zarađuju, odmaraju I koje sve pogodnosti imaju I ovo je detaljna računica.

Većina radnih mesta u Vojsci Srbije dobija na godinu dana rada određeni broj meseci dodatno. 

Primera radi, buduće pripadnike oklopne i izviđačke jedinice Kopnene vojske Srbije očekuje veliki broj benefita, a u razgovoru sa poručnikom jedne od njih, čuli smo i koje.

"Početna plata svih naših vojnika je oko 120.000 dinara, očekuje 25 dana godišnjeg odmora i 10 dana odsustva godišnje za oporavak, 4 meseca beneficiranog radnog staža na svakih godinu dana rada i brojni drugi benefiti", rekao je za MONDO poručnik Marko Crnogorac, komandir voda izviđačke čete 10. komandnog bataljona Prve brigade Kopnene vojske.

Od ukupno 1,29 miliona starosnih invalidskih penzionera, 170.141 ili oko 13,2 odsto njih prima penziju sa uvećanim stažom, jer su tokom radnog veka ostvarili beneficije, to jest godina im se računa kao 14 ili 15 meseci ili čak i godinu i godinu i po dana, pokazuju najnoviji statistički podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Beneficirani radni staž za pripadnike vojske i policije

MUP, MSP, BIA, VBA, VOA, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, poreska policija, Vojska Srbije sa navršenjem 55 godina života i 24 godine staža osiguranja, od čega 14 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem podoficir i oficir 53 godine i 40 godina staža, pukovnik 54 godine i 40 godina staža, pripadnici specijalnih jedinica 53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na određenim specifičnim poslovima u specijalnoj jedinici.

Ostali policijski službenici 60 godina života i 25 godina rada, od čega 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Kako se obračunavaju vojne penzije?

Visina penzije u vojsci shodno propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, zavisi i od penzijskog staža koji je navršio osiguranik. Kako se staž osiguranja uvećava za vreme koje je efektivno provedeno na radu na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, i to u zavisnosti od stepena uvećanja staža osiguranja koji su utvrđeni za rad na takvim radnim mestima, to za iste periode rada, zaposleni koji su radili na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem mogu da navrše više ukupnog penzijskog staža od zaposlenih koji nisu radili na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

"Na taj način, dužina ukupno navršenog penzijskog staža osiguranika, u koji ulazi i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, može uticati na visinu penzije. Isto tako, osiguranicima iz člana 42. Zakona o PIO, osim osiguranicima iz člana 42. stav 1. tačka 4a tog zakona, koji ispunjavaju uslove u pogledu penzijskog staža za sticanje prava na starosnu penziju iz člana 43. i 43a tog zakona, iznos penzije se uvećava za 20 odsto, u skladu sa članom 79. Zakona o PIO", navodi se u zakonu.

Šta kaže Zakon?

Kako piše na sajtu Zavoda za socijalno osiguranje, starosna granica se snižava osiguraniku, koji je na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž), navršio najmanje 2/3 od ukupno navršenog staža osiguranja, zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu, i to:
• za svakih pet godina provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 14 meseci;
• za svake četiri godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 15 meseci;
• za svake tri godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 16 meseci;
• za svaku jednu godinu i šest meseci provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 18 meseci.

(Mondo.rs)