Gde završe stanovi koje izvršitelji zaplene? Učešće u licitaciji za 2.000 dinara, postoji začkoljica koja sve poništi

Pravilnik o organizaciji i postupku elektronskog javnog nadmetanja jasno je utvrdio način na koji se prijava i nadmetanje za određenu nekretninu ili nepokretnu imovinu nadmeće

Mondo/Stefan Stojanović/Kurir/Tamara Trajković/TikTok/nekretnine_heroldo

Pokretna i nepokretna imovina, oduzeta nakon sudskih presuda, ide na dalju prodaju i može se naći na e-Aukciji, portalu Ministarstva pravde. Mi smo istraživali kako izgleda nadmetanje, dizanje i spuštanje cene, ali i može li dužnik, čiji je stan otišao na "doboš", da dođe i otkupi ponovo svoju nekretninu i kakva je tu uloga izvršitelja?

Primena platforme e-Aukcija namenjena je elektronskom javnom nadmetanju, odnosno prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku i omogućava odvijanje čitavog postupka prodaje elektronskim putem, počev od objavljivanja nadmetanja, preko licitiranja do oglašavanja najpovoljnije ponude.

Kako su objasnili iz Ministarstva pravde te 2020. godine, kada je rad portala startovao, na sajtu svi zainteresovani mogu da vide šta se prodaje u izvršnim postupcima, odnosno sve što javni izvršitelji oduzmu, a predmet je javne prodaje. Takav postupak je, tvrde nadležni, transparentan, pošten i omogućava fer nadmetanje, za razliku od dotadašnjeg, kada je relativno uzak krug lica učestvovao u nadmetanjima.

"Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz kvalifikovani elektronski potpis koji je izdat od strane ovlašćenog sertifikovanog tela u skladu sa svim pozitivnim propisima. Svi ponudioci su anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju", navodi se na sajtu Ministarstva pravde.

Mondo/ Stefan Stojanović 

Godišnja naknada za korišćenje aplikacije (članarina) iznosi 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na svim elektronskim javnim nadmetanjima. Za one koji nisu registrovani korisnici, sistem je dostupan sa svim relevantim podacima radi potpune transparentnosti.

Na platformi javni izvršitelj unositi podatke iz baze - o izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku, o licima koja imaju zabranu učešća, o licima koja su oslobođena uplate jemsta, a dostupne su i informacije o površinama objekata, pravnom osnovu sticanja, fotografije, po mogućstvu čak i video zapis.

Šta kaže zakon?

Član 169. Zakona o izvršenju i obezbeđenju kaže da kupac, ni na javnom nadmetanju, ni neposrednom pogodbom, ne može biti izvršni dužnik, javni izvršitelj, zamenik javnog izvršitelja, pomoćnik javnog izvršitelja ili drugo lice koje je zaposleno kod javnog izvršitelja, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom izvršnom postupku, niti lice koje je njihov krvni srodnik u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik.

član 169. Zakona o izvršenju i obezbeđenju kaže da kupac, ni na javnom nadmetanju, ni neposrednom pogodbom, ne može biti izvršni dužnik, javni izvršitelj, zamenik javnog izvršitelja, pomoćnik javnog izvršitelja ili drugo lice koje je zaposleno kod javnog izvršitelja, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom izvršnom postupku, niti lice koje je njihov krvni srodnik u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik.

Ovo nam je potvrdio i advokat Lazar Borozan i objasnio da su pravila tu prilično restriktivna.

Privatna arhiva  Lazar Borozan

"Da li bi hipotetički u kupovini nekretnine mogao da se pojavi, recimo, komšija nekog izvršitelja, koji nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi niti je učestvovao u procesu  Da, međutim, svaki pravni ugovor može dalje da se osporava. U ovom slučaju, mogla bi da se utvrđuje ništavost Ugovora o poklonu, kojim bi on tu nekretninu poklonio licu za koje je kupovinu obavljao. Da bi Ugovor o poklonu bio validan, morao bi da ima jedan element koji se na latinskom zove "animus donandi" što se prevodi kao "namera darežljivosti". To znači da nešto poklanja jer zaista želi da uveća nečiju imovinu, što u ovom slučaju ne bi bila istina nego bi se realno poklanjalo fiktivno da bi se prikrila kupovina na javnoj prodaji da bi se izigrao taj proces. Tehnički, dakle, mogla bi da se utvrđuje ništavost tog ugovora. Međutim, dokazivanje toga je, narodski rečeno, na jednom dugačkom štapu", rekao je advokat za MONDO.

Formalno, dodao je, izvršitelji i svako ko učestvuje u postupku, ne mogu da učestvuju u kupovini. Ostale varijante su u teoriji moguće, ali bi i takva hipotetička vrsta zloupotrebe mogla da se ospori.

Pravilnik jasno utvrdio način nadmetanja

Pravilnik o organizaciji i postupku elektronskog javnog nadmetanja, međutim, jasno je utvrdio način na koji se prijava i nadmetanje za određenu nekretninu ili nepokretnu imovinu nadmeće.

Član 6 pomenutog pravilnika kaže da javni izvršitelj zahtev za održavanje elektronskog javnog nadmetanja podnosi putem aplikacije koju održava ministarstvo.

"Uz zahtev za održavanje elektronskog javnog nadmetanja javni izvršitelj dostavlja zaključak o prodaji koji je snabdeven kvalifikovanim elektronskim potpisom. Svako elektronsko javno nadmetanje se zavodi pod određenim identifikacionim brojem elektronskog javnog nadmetanja, koji se automatski dodeljuje", navodi se.

Nakon što se objavi na portalu elektronskog javnog nadmetanja, naredni član određuje šta mora da sadrži - zaključak o prodaji iz člana 6. stav 2. ovog pravilnika, datum objave, datum i vreme početka i okončanja elektronskog javnog nadmetanja, vremensko trajanje elektronskog javnog nadmetanja, podatak da li se radi o prvoj ili drugoj prodaji, početnu cenu predmeta prodaje, licitacioni korak određen u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (u daljem tekstu: Zakon), naznačenje postupajućeg javnog izvršitelja, a može sadržati i fotografije ili video zapis predmeta koji se prodaje.

Aktivisti za zaštitu prava na dom pozdravili su uvođenje elektronskih aukcija koje će, kako navode iz Ministarstva, postupak prodaje pokretne i nepokretne imovine dužnika učiniti transparentnijim, te omogućiti svim zainteresovanim stranama da u njemu učestvuju. Sa ovim pitanjima obratili smo se i Komori izvršitelja, ali nam oni nisu odgovarali na poslate mejlove.

(Mondo.rs)