Slušaj vest

Kada usled neizmirenog dugovanja imovina ode izvršiteljima na naplatu, ukoliko odluči da reguliše sve troškove, dužnik se može nakon svega susresti sa dodatnim troškovima u vidu nagrade za rad izvršitelja.

Njihove usluge računaju se po posebnoj tarifi koja je promenjena 4. marta prošle godine, kada su postale skuplje usluge izvršitelja i to nakon što je Ministarka pravde propisala izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa dotadašnjih 120 na 150 dinara i to bez PDV-a.

Iz Komore javnih izvršitelja tada su objasnili da se naknada za rad javnog izvršitelja određuje tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, pa se tako dobije tačna cifra konkretnog iznosa.

To, dakle, znači da ćete u slučaju izmirenja glavnog duga, platiti i nagradu izvršiteljima, a evo kako to u praksi izgleda.

"Ukratko, pre malo pre Kovida sam napustio Srbiju, i vratio se nakon godinu i nešto, te izmirio dugovanja za stan. Nisam dolazio naredne dve godine. Dovedem rođaka da živi tu i plaća mi račune, da bi me dečko pozvao i rekao da su mu došli izvršitelji sa bravarima da obijaju stan zbog duga od 1.300 evra. Poslao sam novac da se plati i dobio dokaz o uplati. Ponovo sam uskoro dobio pismo izvršitelja u kom zahteva namirivanje nagrade. Kakve nagrade? Najveći račun za infostan koji sam primio iznosio je 1480rsd! Za 25-26 meseci koliko me nije bilo? I kamata na to je 100000 dinara, i još na sve to, moram platiti nagrade?! Da li je to moguće? Šta ja plaćam", napisao je jedan korisnika Reddita, da bi ubrzo dobio odgovor – u pitanju je gore pomenuta nagrada.

“Pokrenuti su postupci izvršenja, Infostan to radi bez neke posebne opomene. Ti si platio dugove, postupak je obustavljen, infostan je namiren ali izvrsitelj traži svoje", objasnili su mu.

Za dug od 200 evra, nagrada izvršitelju oko 70

Primera radi, za dug od 24.000 dinara dužnik će morati da izdvoji 8.460 dinara. Tu u računicu ulaze predijum na pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta čija stara cena je iznosila 2.880 dinara, a po novoj je to 3.600. Takođe, za naknadu za uspešnost izvršenja plaćalo se 2.880, a sada takođe 3.600. Plaća se i naknada za dostavljanje poštom koja može da iznosi 360 dinara po starom i 540 po novom. Izrada zaključka koja je bila 583, sada je 720 dinara.

izvršitelji, cenovnik, zaplena.jpg
vp.rs/printscreen 

Sa sličnom situacijom susrela se naša sagovornica, Jovana Veljković (45) iz Beograda, i ispričala za MONDO da je "2013. godine zaboravila je da plati račun za struju od 1.000 dinara, a pre godinu i po dana dobila rešenje od izvršitelja da mora da plati njegove usluge i dug, što je ukupno iznosilo 11.000 dinara".

Činjenicu da je zbog duga od 1.000 dinara morala da plati 11.000 na sajtu Efektive objašnjavaju upravo ovim pravilnikom, kao i da plaćanje rada javnog izvršitelja čine tri naknade i to naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta, naknada za preduzimanje pojedinačnih radnji i naknada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka (poznatija kao nagrada).

Da, prema važećem zakonu, izvršitelj u ovom slučaju nije prekršio propise objasnio nam je i Dejan Gavrilović predsednik Efektive, objasnivši da izvršitelj ima pravo na svoje nagrade, u skladu sa istim, jer dužnik očigledno nije izjavio prigovor zastarelosti, te mora da plati osnovni dug, plus naknadu za izvršitelja u skladu sa tarifom.

"Izvršitelji nisu u obavezi da proveravaju da li je dug zastareo, to nije njihov posao. Obaveza dužnika je da izjavi prigovor, a ako to ne uradi, sledi naplata duga", zaključio je razgovor za MONDO Dejan Gavrilović predsednik Efektive.

(Mondo.rs)