Mesečno zarade oko 1.000 €: Za njihov posao nije potrebna diploma fakulteta, a imaju i beneficirani radni staž

Vozači gradskog prevoza imaju beneficirani radni staž i platu od 116.000 dinara.

MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Veći broj zaposlenih u Srbiji mašta o tome da što pre ode u penziju, a pojedina zanimanja to i omogućavaju jer sa sobom donose beneficirani radni staž. Jedno od njih jeste vozač gradskog prevoza koji u Beogradu, prema poslednjim informacija, mesečno zaradi oko 116.000 dinara

Beneficirani radni staž uređen je Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. 

Ovim pravilnikom utvrđuju se:

1) radna mesta, odnosno poslovi na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne zaštitne mere utvrđene propisima

2) radna mesta, na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili na kojima zbog prirode i težine posla fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje. 

Navedeni Pravilnik uređuje beneficirani radni staž u oblasti saobraćaja u koji spada i drumski. U drumski saobraćaj spada i gradski, prigradski i međugradski a radno mesto vozač autobusa, trolejbusa i tramvaja u okviru njega donosi beneficirani radni staž. 

To znači da i vozači Javnog komunalnog preduzeća Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" (GSP) imaju beneficirani radni staž. Kako se navodi u Pravilniku, njima se 12 meseci rada računa kao 14, odnosno na godinu dana rada dobijaju dodatnih dva meseca staža. 

Prosečna plata vozača GSP-a u avgustu iznosila je 116.000, rekao je ranije gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. 

"Prosečna plata vozača GSP-a u avgustu iznosila je 116.000, a u održavanju oko 93.000. Od 1. septembra dobili su novo povećanje od 10 odsto, imaju 33 dana godišnjeg odmora po kolektivnom ugovoru, iako je zakonski minimum 20 dana. Takođe, zakon nalaže da je noćni rad stimulisan sa dodatnih 26 odsto, ali radnici GSP-a koji rade noću imaju čak 50 odsto. Tokom praznika plaća se 125 odsto, a zakonski je 110, a postoje i bonusi", ispričao je ranije Šapić.

Podsetimo, ranije smo pisali da kontrolori leta imaju beneficirani radni staž i platu do 500.000 dinara. Da bi se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem potrebno je da se lice efektivno bavilo opasnim poslovima minimum deset godina, za starosnu penziju i pet godina za invalidsku penziju. Takođe, pravo na beneficirani radni staž imaju i svi koji sami sebi plaćaju staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radili teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

18 MESECI ZA GODINU DANA: Benificirani radni staž za lekare u crvenim kovid zonama  Kurir televizija