Beograđanin godinama nije mogao da zagreje stan: Onda je isključio centralno grejanje, evo koliko ga je sve koštalo

Grejna sezona zvanično je počela 15. oktobra.

Robert Bodnar T/Shutterstock

Zima 2021. godine bila je poslednja koju je jedan Beograđanin proveo sa centralnim grejanjem. Stan od 20 kvadrata na poslednjem spratu iznad koga je ploča (ne, krov) postao je nepodnošljivo hladan. Kako objašnjava, stan je bio hladan svake godine, ali svemu u životu dođe kraj, pa i smrzavanju i plaćanju računa šakama utrnulim od hladnoće.

"Račun za Infostan svake godine je bio sve veći, grejanje sve skuplje, a u mom stanu tokom najhladnijih dana u godini ništa nije pomagalo. Ni džemperi, ni dva para debelih čarapa, ni slojevito oblačenje. Jedino što sam imao je uvećan račun za struju jer sam pored centralnog grejanja koristio i grejalicu. Posle nekoliko žalbi JKP-u da su radijatori u stanu 'mlaki' i da temperatura u prostoriji pada ispod 16 stepeni, i njihove nemogućnosti da reše problem, rastali smo se u septembru 2022. godine", započeo je izvor.

Isključenje se mreže sa sobom nosi nekoliko potencijalnih komplikacija i podrazumeva da ćete platiti isključenje. Što je veći stan i što više imate grejnih tela u stanu, veći je račun koji morate da platite prilikom isključenja.

Šta je sve potrebno za isključenje centralnog grejanja?

Za isključenje sa mreže pored zahteva za prekid, potrebna je očitana lična karta, vlasnički list, poslednji plaćeni račun, saglasnost stanara i predsednika kućnog saveta i izjava o isključenju koja je overena kod notara. Dokumentacija se šalje Pravnoj službi JKP-a koja izdaje konačno rešenje i fakturu o isključenju.

"S obzirom na to da sam na poslednjem spratu i da grejna mreža koja stiže do mog stana ne pravi nikakav prekid, oslobođen sam upotpunosti stavke za grejanje u računu za Infostan. Imajte u vidu da pojedini vlasnici i kad isključe grejanje moraju da plaćaju 15% od ukupne cene grejanja jer kroz njihov stan prolazi grejno telo", israkao je on.

U procesu može da dođe do komplikacijama - naročito oko saglasnosti stanara, da li će ili neće odobriti JKP isključenje sa mreže itd. Sve zavisi gde živite i koliko imate sreće.

Koliko košta isključenje?

Za stan do 20 kvadrata koji ima samo dva grejna tela, isključenje 2022. godine koštalo je 16.000 dinara. Što znači da za veće stanove i veći broj grejnih tela spremite se za veći izdatak.

"Pošto sam već nekoliko puta prijateljima i kolegama prepričao događaj o 'brojanju grejnih tela u stanu od 20 kvadrata' pošteno bi bilo i da podelim sa vama. Naime, momak iz JKP-a koji je bio angažovan da obiđe stan i proveri broj radijatora, napravio je krug oko sopstvene ose u malecnom stanu i rekao mi je: 'Imate li još negde radijator'. S obzirom na to da sam znao da još jedno grejno telo znači veću cenu koju ću morati da platim, rekao sam mu da slobodno prošeta po mojoj vili na Dedinju i da proveri ako lažem da postoje samo dva", objašnjava on.

On je savetovao sve građane koji se odluče na ovaj korak da proces započnu mesecima pre nego što krene grejna sezona jer peripetije oko isključenja zna da potraju nedeljama.

Zamena za centralno grejanje

"Moja odluka je pala na čuvene norveške radijatore, iako mnogi pre predlažu inverter klime. Nisam ljubitelj klima i nisam ljubitelj da mi 'duva topao vazduh', pa sam se odlučio za ovaj tip grejanja, prethodno proveravajući kakva su iskustva imali prijatelji i kolege s posla. Zimi nije hladno, konačno je toplo i na kraju krajeva, kad se podvuče crta, povećan račun za struju nekoliko meseci nije ni približan trošku na godišnjem nivou za centralno grejanje koje je, u mom slučaju, svake zime me ostavljalo na rubu potencijalne pneumonije", rekao je za kraj.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako odzračiti radijator  Instagram/featureradiators

(Nova S/Mondo/Aleksandra Virijević)