• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI SAD - GRAD ZELENE BUDUĆNOSTI I U 2024. NASTAVLJA SA OBNOVOM! Novi parkovi, zelenila, planirano 16.000 drveća

Autor Teodora Boškovski

Grad Novi Sad s razlogom nosi tutulu "Novi Sad evropski grad šuma 2023"!

 Šuma, Novi Sad Izvor: Shutterstock.com/Nenad Nedomacki

Grad Novi Sad pametno ulaže u svoju infrastrukturu i očuvanje živorne sredine. Dokaz za to je i počasna titula i nagrada "Novi Sad evropski grad šuma" za 2023. godinu, od strane Evropskog šumarskog instituta.

U prethodnih 10 godina Grad Novi Sad uložio je značajna sredstva u obnovu i kreiranje novih zelenih površina, kao i u zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Primer za to su najomiljeniji parkovi Novosađana, poput Dunavskog parka koji je obnovljen u dve faze.

Najpre je urađena atmosferska kanalizacija, a obnovljeno je i malo, kao i veliko jezero. Park je dobio i crpnu stanicu i zalivni sistem, a sve to vredelo je skoro 290.000 evra. Zatim je usledila kompletna rekonstrukcija pešačkih staza u parku, uz postavku nove dekorativne rasvete, zamenu česme, postavljanje zaštitnih ograda, mobilijara, dečijeg igrališta, a vrednost tih radova iznosila je malo više od milion evra.

Pažnju je dobio i Kamenički park, u kom su uređene pešačke staze sa pratećim mobilijarom i javnom, solarnom rasvetom. Obnovljeno je i dečije igralište, uz dodatne radove na ostatku parka. Park je dobio i trim staze, toalete, sprave za vežbanje, određene klupe sada su pokrivene, a svi ti radovi ukupno su koštali više od milion evra.

Izvor: Promo/Aleksandar Milutinović

Takođe, severno od ranžirne stanice Novi Sad je dobio i novi park, u kom je posađeno skoro 9.500 sadnica perena i sezonskog cveća, oko 1.500 komada šiblja, zajedno sa 635 stabala lišćarskog i četinarskog drveća. Uz sav mobilijar, igralište, staze i sve sadržaje novog parka u njega je uloženo preko 2,5 miliona evra. Grad Novu Sad najavljuje još novih parkova, a jedan takav nalaziće se na mestu nekadašnjeg Dino parka, pored SPENS-a. Ovo će biti prvi park u kojem se neće koristiti veštački materijali.

U novoj akciji, koja će trajati 5 godina, planira se potpuno “poništavanje“ štete nastale usled oluje, te da se duplira broj stabala koji je izgubljen sadnjom 6.000 stabala samo u okviru ove akcije. Gradsko zelenilo će po redovnom programu, mimo ove akcije, saditi od 2.000 do 2.500 stabala godišnje. To znači, da će u narednih pet godina zbirom ovih cifara Novi Sad biti obogaćen za oko 16.000 sadnica, prenose gradskeinfo.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image