• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE PETAK "DAN D" ZA BEOGRADSKE IZBORE? U narednih 48 sati saznaćemo kako će izgledati izborna trka 2. juna

Autor Jelena Nikolić

Beogradski izbori raspisani su za 2. jun, a do sada je samo koalicija SNS-SPS-Zavetnici prijavila listu. Odluku o bojkotu ili izlasku na izbore deo opozicije saopštiće u petak

 Skupština Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kako će izgledati beogradski izbori, zakazani za 2. Jun, saznaćemo u narednih 48 sati, tako je rečeno na konferenciji koju su održali predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" nakon održanog sastanka sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić.

Deo opozicije dao je rok vlasti da do petka prihvati njihove zahteve, vlast je dala opoziciji rok da prihvati one uslove koje su do sada prihvatili. Čekajući petak, do sada je dosta toga (ne) jasnog o ovoj izbornoj trci.

Pitanje eventualnog bojkota odavno je stavljeno na sto kao moguće rešenje, naročito jer vlast ne pristaje da menja ustavni zakon te da se svi lokalni izbori, zajedno sa beogradskim, održe najranije na jesen ove godine.

Ovo pitanje podelilo je kako pristalice stranaka tako i same aktere. U koaliciji "Srbija protiv nasilja", za aktivan bojkot su SSP, DS i pokret "Srce" ukoliko se ne ispune svi zahtevi. Za izlazak na izbore su Narodni pokret i Zeleno-levi front, odakle je stigla poruka da je "bojkot loša ideja jer "razara opoziciono tkivo". 

Za izbore, do kojih je ostalo mesec i po dana, listu je prijavila jedino koalicija SNS-SPS-Zavetnici i to je, za sada, jedini učesnik kog znamo.

Poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" uputili su ranije u toku nedelje predsednici Skupštine Srbije predlog ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava u kom se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno na jesen ove godine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

To je, međutim, ostalo na listi "zahteva koji nisu ispunjeni", a Brnabić je rekla da "dogovor nije postignut jer se sve svelo na razgovor o datumima".

"Pitala sam da li je to objedinjavanje svih izbora 2. juna, ili da ih objedinimo sve na jesen ili zimu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli pa hajde da se konsultujemo. Onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu. Ja nisam preterivala kada sam rekla da ni oni sami ne znaju tačno koji su zahtevi legitimni, i o čemu pričamo. Ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre odgovora, ali kako je Tepić donela odluku, tako su se oni saglasili", istakla je predsednica Skupštine.

Dodala je da joj je "eksplicitno rečeno da održavanje izbora 2. juna više nije na stolu" i pojasnila da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni.

Brnabić je dan ranije rekla i da su zahtevi koalicije "Srbija protiv nasilja" u suprotnosti sa ODIHR preporukama, a da je njihov raniji zahtev koji se tiče obustave izbornih radnji za beogradske izbore protivustavan.

S druge strane, prema rečima Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde, vladajuća stranka u prethodnim ciklusima, tokom pregovora, odbijala je svaki predlog opozicije.

"Netačno je i nije istina da su izašli u susret svim našim zahtevima, samo ne trećem – da lokalni i beogradski izbori budu objedinjeni. Oni nisu prihvatili komisijski format rada za jedinstveni birački spisak", kazala je ona i dodala da će do kraja nedelje, u petak, saopštiti odluku koalicije "Srbija protiv nasilja" da li izlaze na izbore.

ODIHR dao 25 preporuka

ODIHR je dao 25 preporuka Srbiji, sa ciljem da se unapredi izborni proces i da se uskladi sa obavezama u okviru OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama.

U preporukama se navodi da neophodne zakonodavne izmene treba da se iniciraju mnogo pre narednih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu.

Među preporukama je i da bi RIK trebalo da izradi i sprovede blagovremen, sveobuhvatan i ciljan program edukacije birača, uključujući i programe o pravima birača, sprečavanju grupnog glasanja i značaju tajnog glasanja, kao i da bi ponovo trebalo razmotriti reviziju Jedinstvenog biračkog spiska, uz učešće relevantnih aktera.

Preporuke predviđaju i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i da se razmotri uklanjanje ograničenja za potpisivanje podrške za više od jedne liste.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tor

Jasi muceni i priglupi narod, djihaaaa djihaaaa

Ha ha

@Tor nasiljem protiv Srbije,i dalje vrši nasilje

Tek čete sledbenici da vidite šta je nasilje

@Ha ha I da osetite

special image