• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPOZICIJA PREDALA NOVE ZAHTEVE: Šta piše u dokumentu koji je stigao pred Anu Brnabić?

Autor Jelena Nikolić

Opozicija predlaže i da se u što kraćem roku izradi nužan zakonski osnov za formiranje Komisije koja bi pratila birački spisak za izbore, ali i druge zahteve kako bi se što pre ispunile preporuke koje je ODIHR dao

 zahtevi opozicije za beogradske izbore Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon jučerašnjeg neuspešnog sastanka vlasti i opozicije, lista Srbija protiv nasilja, dostavila je danas nove zahteve predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić, gde je između ostalog naglašeno da je potrebno postići dogovor o jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih izbora, posle usvajanja zakonskog i podzakonskog okvira.

Te mere su formiranje Komisije sastavljene od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati nadležnost da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska u cilju njegovog usaglašavanja sa stvarnim stanjem - u skladu sa preporukom 4, odnosno profesionalno i odgovorno izveštavanje na javnim servisima.

Treba osigurati da u udarnim terminima u informativnom programu javni servisi istinito i nepristrasno izveštavaju o aktivnostima svih učesnika izbornog procesa, kao i da javni servis istinito izveštava o izveštajima ODIHR, CRTE i ostalih aktera koji su svedočili o nepravilnostima uočenim na izborima održanim 17. decembra, navodi se u predlogu.

Svi izbori u istom terminu

Deo opozicije tražio je i održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde treba da se raspišu izbori, a nisu održani u decembru 2023. godine, u isto vreme sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Kako su u međuvremenu raspisani beogradski izbori, a tek se započinje rad na ispunjavanju preporuka ODIHR, predlažemo obustavljanje izbornih radnji do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, kako bi se započelo sa ozbiljnim inkluzivnim i transparentnim radom na ispunjavanju prioritetnih preporuka", navode poslaničke grupe koje su nastupale na zajedničkoj listi Srbija protiv nasilja.

"U suprotnom, sprovođenje preporuka će se odigravati u vreme kampanje za beogradske izbore čime će dovesti u sumnju legitimitet tih izbora", ističe se.

Stranke su predložile obustavljanje izbornih radnji do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, pripremu neophodnih izmena propisa u cilju efikasnog sprovođenja preporuka ODIHR, kroz inkluzivan i transparentan proces, u skladu sa prioritetnom preporukom 1 iz izveštaja ODIHR od 28. februara 2024. godine.

"Potrebno je obrazovati radno telo Narodne skupštine koje će činiti narodni poslanici i narodne poslanice vlasti, opozicije i predstavnici civilnog društva.Da bi se obezbedila inkluzivnost, svaka poslanička grupa imenuje po jednog člana koji su diplomirani pravnici, kao i da organizacije civilnog društva CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija imenuju po jednog predstavnika", navodi se u predlogu.

Radno telo za primenu preporuka

Kako se dodaje, zadatak radnog tela je da "izradi predloge zakona kojima se ispunjavaju sve preporuke ODIHR, a posebno preporuke br. 1, 4, 5, 6, 7, 18, 19 i 21 iz izveštaja ODIHR, a to posebno uključuje, ali nije ograničeno na izradu predloga za izmenu i dopunu Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o Ustavnom sudu".

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Radno telo treba da izradi radne verzije prioritetnih zakona u roku od tri nedelje od obrazovanja.

Glasanje na novom prebivalištu 12 meseci posle promene

U pogledu revizije i kontrole biračkog spiska, neophodno je da Komisija ima nadzor na biračkim spiskom i tokom sprovođenja predstojećih izbora, omogućiti članovima izbornih komisija uvid u delove elektronske baze biračkog spiska za teritoriju u nadležnosti te komisije, uključujući i sve izmene.

"Potrebno je izmeniti zakone tako da se promene u evidenciji prebivališta evidentiraju u Jedinstvenom biračkom spisku posle 12 meseci nakon promene prebivališta u cilju uspostavljanja poverenja građana u tačnost biračkog spiska i povećanja poverenja javnosti", navodi se u predlogu.

Deo opozicije predlaže i redovno objavljivanje podatke iz biračkog spiska i podatke o svim licima koja su bila ovlašćena za pristup elektronskoj bazi biračkog spiska, od izbora 2018. godine, sa osnovom tog ovlašćenja i početi kompletnu i nezavisnu reviziju biračkog spiska, uključujući i terensku kontrolu, koju bi sprovodila nezavisne komisije, prema metodologiji koju je razvila CRTA.

Ima li vremena da se sve preporuke pimene?

Nakon jučerašnjeg sastanka vlasti i opozicije, koji je završen bez postignutog dogovora, Ana Brnabić je rekla da smatra kako "ima dovoljno vremena da se sve preporuke ODIHR-a sprovedu na vreme do izbora 2. juna".

"Apsolutno sve može da se sprovede do izbora, da se promene zakoni, da se formira komisija, da imamo uvid u birački spisak i da imamo razgovore sa medijima. Ne možemo da utičemo na uredničku politiku medija. Ali opet, mi smo parlamentarci, valjda bi naša reč morala nešto da znači, pa da razgovaramo sa medijima, tako da apsolutno može sve da se stigne", istakla je Brnabić.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vertigo

A sta ce americki ambasador da kumuje lokalnim izborima? Nisu pozvali ruskog, kineskog itd... ucenjuje za KiM? Skupstina Srbija ce uskoro prema Ustavu raspisati lokalne izbore u pokrajini KiM istovremeno na celoj svojoj teritoriji prema zakonu. Vreme je da se istovremeno odluci i o izborima u juznoj pokrajini. Ne priznajemo lokalnu manjinsku vladu! Tacka. Zavrseni pregovori.

Kada ce

Da se ukine Crta i one natase K.? Koje vise pravo imaju da se petljaju u lokalne izbore u Srbiji? Krse sva prava o nezavisnim izborima u drugim zemljama

Nikola

Koje zamlacivanje narodnih masa. Kao opozicija predala zahteve aahahah. Ma idi begaj jos da nekog briga za to.

special image