• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ADRIJANA JE NOVO LICE MEĐU MINISTRIMA U SRBIJI! Novosađanka se useljava u "Nemanjinu", ovo je njena biografija

Autor Jana Desovski

Adrijana Mesarović je nova ministarka u Vladi Srbije.

 Adrijana Mesarović Izvor: Youtube/ espreso.rs/Screenshot

Izabrana je nova Vlada Srbije, a među ministrima koji će voditi ekonomsku politiku zemlje, našlo se i novo ime.Nova ministarka privrede biće Adrijana Mesarović. Mesarović je članica gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, rođena je u Novom Sadu 1981. godine. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom gradu, u Novom Sadu. Kao master ekonomije svoje profesionalno usmerenje posvetila je radu u oblasti bankarstva, finansija, računovodstva, poreske politike, ekonomije, finansijskog restrukturiranja i konsolidacije poslovanja u preduzećima sa privatnim kapitalom i javnim preduzećima.

Paralelno, pohađajući gimnaziju u Novom Sadu, završila je i školu u Velikoj Britaniji u gradu Sautemptonu. Završila je više specijalizovanih obuka najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike. Po završetku studija, radni vek započela je u porodičnoj kompaniji, gde je provela dve godine. Nakon toga, radila je godinu dana u sektoru marketinga inostrane kompanije.

Desetogodišnju karijeru u bankarskom sektoru započela je 2008. godine, najpre kao asistent menadžer za projektno finansiranje i dokumentarne poslove sa velikim klijentima u Odeljenju za devizne aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo, a zatim kao asistent menadžer odnosa sa korporativnim klijentima u Odeljenju za dinarske aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Sa stažom na radnom mestu saradnika u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom započinje 2010. godine.

Kao viši samostalni stručni saradnik u Odeljenju za velika preduzeća, u Sektoru za rad sa privredom radila je duži vremenski period, nakon čega je postavljena za šefa istog Odeljenja. Tom prilikom obavljala je sve bankarske poslove u vezi sa velikim klijentima, kao i sve druge poslove iz delokruga rada Sektora, prema utvrđenim procedurama banke, te Narodne banke Srbije.

Bila je član više stručnih tela i radnih grupa u vezi sa realizacijom projekata u kreiranju novih bankarskih proizvoda i njihovu izmenu, vršila kontrolu sprovođenja poslovne politike, radila na sačinjavanju internih uputstava i procedura za rad. Rad se zasnivao i na uskoj saradnji i izveštavanju Narodne banke Srbije.

Pored navedenog, kao pomoćnik poverenika banke, provela je pet godina na poslovima sprovođenja stečajnog postupka nad bankom. Saradnja sa ministarstvima Republike Srbije za resor finansija i resor privrede bila je sastavni deo delokruga rada. Višegodišnje iskustvo ima u radu na finansijskoj konsolidaciji privrednih društava. Poseduje veliko iskustvo i u oblasti sačinjavanja biznis, investicionih i poslovnih planova i planova finansijske konsolidacije preduzeća.

Dvogodišnje iskustvo ima u izradi izveštaja ekonomsko – finansijskog veštačenja za potrebe vođenja sudskih postupaka pred privrednim i osnovnim sudovima, kao i drugim postupcima medijacije i dužničko – poverilačkih poravnanja. 2014. godine bila je deo Radne grupe Grada Novog Sada koja je radila na stručnim poslovima sanacije i finansijske konsolidacije više gradskih javno komunalnih preduzeća.

2018. godine postavljena je na mesto pomoćnika Gradonačelnika Novog Sada, gde se u najvećoj meri bavila projektima privlačenja investicija, koordiniranja između Grada Novog Sada i drugih domaćih i stranih kompanija, projektima javno – privatnog partnerstva i konsolidaciji javnih i javno komunalnih gradskih preduzeća.

Deo je radnog tela Gradonačelnika za realizaciju postupka rekonstrukcije objekta Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, kao i projekta od posebnog značaja, projekta izgradnje novog mosta – obilaznice oko Novog Sada. Član je Radne grupe Grada Novog Sada za implementaciju Smart city i deo tima za izradu Akcionog plana Green city u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Imenovano je lice ispred Grada Novog Sada za realizaciju projekata u okviru Programa Srbija 2025. U okviru Tima za investicije Grada Novog Sada imenovana je na mesto predsednika, u okviru kog sa još sedam članova iz javnog sektora radi na strateškim projektima za razvoj Grada.

Bila je učesnik više različitih konferencija i panela na temu realizacije projekata javno – privatnog partnerstva u Republici Srbiji i svetu. Tokom nepunih 15 godina radnog iskustva, kako u privatnom sektoru i sektoru bankarstva, tako i u javnom sektoru Grada Novog Sada, stekla je značajno iskustvo u oblasti ekonomije i finansija, kao i u procedurama neophodnim za realizaciju najznačajnijih projekata u okviru kojih značajan udeo imaju međunarodni projekti.

Šta će raditi kao ministar privrede?

Sektor privrede je motor ekonomije, a novu ministarku čeka puno izazova, pre sveka relaizacija EXPO 2027. Biće reči i o nastavku pomoći za mala i srednja preduzeća, kao i šta će vući privredni rast u narednom periodu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:25
MINISTARSTVO PROSVETE PREPOUČILO SVIM OBRAZOVNO-VASPITNIM USTANOVAMA: Neće biti organizacije proslava povodom Nove godine?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (Blic/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marina

Ove sa napumpanim ustima nisu za ozbiljan posao. Ja bih sve ti isterala iz Vlade. Pa nije ovo estrada, pobogu. Ništa ne očekujem od ovakvih.

Adinomis

Nije covek iz naroda.

Sky

Uselio bih se ja u njeno srce, ali već neko živi tamo...

special image