• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE SRBIJA DOBILA POSETOM ĐINPINGA? Od poštovanja teritorijalnog integriteta do ekonomskih benefita!

Autor Jelena Nikolić

Iako je više puta rečeno da će se benefiti posete kineskog predsednika tek videti, stručnjaci su za sada saglasni – produbljeni su odnosi dve zemlje u širokom spektru tema, od trgovine do nauke, od poštovanja teritorijalnog integriteta do podrške na međunarodnoj sceni

 Poseta kineskog predsednika Si Đinping Izvor: Kurir/Zoran Jevtić

Kineski predsednik Si Đinping u Srbiji bila je udarna tema domaćih i svetskih medija, a o značaju posete priča se i nakon što je svetski lider napustio našu zemlju. Tokom posete Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao Zajedničku izjavu o podizanju odnosa sa nivoa strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti, potpisi su stavljeni na još 28 sporazuma, a dogovoreno je i da Kina pomogne Srbiji u organizaciji EXPA 2027.

Iako je više puta rečeno da će se benefiti diplomatske posete tek videti u narednom periodu, stručnjaci su za sada saglasni – produbljeni su odnosi dve zemlje u širokom spektru tema, od trgovine do nauke, od poštovanja teritorijalnog integriteta do podrške na međunarodnoj sceni.

Poštovanje teritorijalnog integriteta

Odnosi dveju zemalja sa strateškog partnerstva idu na viši nivo, na nivo zajedničke budućnosti i da Beograd i Peking "pišu istoriju". Si Đinping je kazao da Kina i Srbija uživaju političko poverenja koje je čvrsto kao stena, i da čelično prijateljstvo sve više jača.

Značaj podrške koji stiže od zvaničnog Pekinga ogleda se u činjenici da je u pitanju svetska sila, koja ne priznaje nezavisnost Kosova zbog svojih teritorijalnih sporova i problema, poput statusa Tajvana, Tibeta, Sinkjanga, unutrašnje Mongolije...

Izvor: Kurir/Zoran Jevtić

Beograd je do sada imao podršku Kine prilikom traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti kosovske nezavisnosti, a iako je stigla podrška Kinezi tada nisu delegirali svog sudiju u finalni proces, iako su imali pravo. Beogradu bi, tvrde analitičari, odgovaralo da zvanični Peking postane transparentniji zaštitnik.

Kina i Srbija u zajednici zajedničke budućnosti 

Predsednici Srbije i Kine potpisali su posle sastanka dve delegacije Zajedničku izjavu kojom se odnosi država sa nivoa strateškog partnerstva pomeraju na rang zajedničke budućnosti.

"Zajedno smo najavili da ćemo izgraditi zajednicu između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa. Srbija je prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je Si nakon razmene potpisanih međudržavnih sporazuma, a predsednik Srbije da je reč o najvišem obliku saradnje dveju zemalja.

Iako ne označava konkretnu inicijativu, koncept zajedničke budućnosti za čovečanstvo je vrsta partnerstva ili saradnje koju je Si primenio u međunarodnim odnosima. Kineski predsednik je termin zajedničke budućnosti u međunarodnoj zajednici lansirao u martu 2013. godine, tokom govora na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Izvor: Kurir/Zoran Jevtić

Tada je istakao da su najvažniji ciljevi zajedničke budućnosti za čovečanstvo trajni mir kroz dijalog i konsultovanje, ali i zajednička bezbednost i napredak zasnovan na univerzalnoj saradnji. Koncept podrazumeva i razmene naučnih postignuća i studenata, kao i prosperitet u polju zaštite životne sredine.

Za domaće potrebe, ideja je prethodno korišćena tokom predsedavanja Huja Đintaoa, ali je Si njen najveći zagovornik i zaslužan je za međunarodnu prepoznatljivost. Vizija zajedničke budućnosti potom je upisana i u statut Komunističke partije Kine i kineski ustav. U izveštaju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, izgradnja ljudske zajednice sa zajedničkom budućnošću opisuje se kao "put napred" za sve narode sveta.

"Samo kada sve zemlje teže cilju opšteg dobra, žive u harmoniji i učestvuju u saradnji na obostranu korist, postojaće održiv prosperitet i garantovana bezbednost", piše u izveštaju.

Deceniju kasnije, pojedini aspekti koncepta globalne zajednice zasnovane na zajedničkoj budućnosti postajali su konkretne akcije kroz razne multilateralne sporazume naslonjene, pre svega, na Inicijativu "Pojas i put", kojoj se Srbija pridružila 2017. godine.

"Kada svet napreduje i Kina ide napred, a kada Kina napreduje i svet postaje bolje mesto za život. Spremni smo da radimo zajedno sa svim stranama. Razvoj Kine koristi svetu, a Kina se ne može razvijati izolovano od sveta", rekao je Si na desetogodišnjicu promovisanja koncepta tokom govora na 14. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine.

Izvor: Kurir/Zoran Jevtić

Ostvarene su globalne inicijative za razvoj, bezbednost i civilizaciju, a tokom protekle decenije, više od 150 zemalja i 30 međunarodnih organizacija potpisalo je dokumente o saradnji sa Kinom koji su usklađeni sa misijom zajednice zajedničke budućnosti.

Koncept je uključen i u dokumente multilateralnih mehanizama, poput rezolucije Skupštine Ujedinjenih nacija, akte Šangajske organizacije za saradnju i BRIKS-a, a 2022. godine oformljena je i kinesko-arapska zajednica sa zajedničkom budućnošću za novu eru.

Postignut je međunarodni konsenzus, posebno u zemljama u razvoju, a Pakistan je prva zemlja u svetu koja je pristupila ovakvom partnerstvu kroz bilateralnu saradnju.

Pomoć u organizaciji EXPA 2027

Kina će osim učešća na Ekspu 2027 i svojim iskustvom i znanjem pomoći Srbiji u organizaciji, najavljeno je nakon jučerašnjeg sastanka dvojice predsednika.

"Razgovarali smo i ja sam izneo nekoliko molbi predsedniku Siju, govorili smo o slobodnoj trgovini, nauci, inovacijama, veštačkoj inteligenciji, energetici, putnoj infrastrukturi, avio-linijama, o EXPO pre svega i dobio sam uverenja da će Kina svojim znanjem i iskustvom podržati EXPO. Gotovo sve teme smo pokrenuli", rekao je Vučić. 

Da EXPO pokreće gotovo celu privredu na više koloseka, do sada smo više puta čuli, ali potpisani ugovori o saradnji sa Kinom sada tome daju značaj jer je pokrenut niz aktivnosti koji doprinosi globalnom imidžu zemlje na međunarodnom tržištu.

Od 1. jula izvoz u Kinu bez carine

Kada je reč o ekonomskim pogodnostima posete Si Đinpinga za našu zemlju svakako je najznačajnija najava da će se kinesko tržište "otvoriti" za srpske proizvode.

Vučić je poručio da će samo ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom "doneti našim poljoprivrednicima sigurnost od izvoza goveđeg mesa".

"Već od 1. jula od jabuka, srpske šljive, borovnice i mnoge druge proizvode do toga da ćemo i našu rakiju i naše vino moći da izvozimo na ogromno tržište. A tarife za sve druge su između 38 i 62 posto, za nas iz Srbije neće biti tarifa", naveo je Vučić na svečanom dočeku.

(MONDO.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jo

Nista mislim specijalno i mnogo korisno po nas. Da obrazložim svoju misao, mi imamo sa njima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini i kako rece onaj strucnjak pre neki dan gledao sam na TV mi smo sa njima sada u deficiti 2+ milijarde to jest vise uzimamo od njih nego oni od nas. Kini realno jednostavno ne trebaju specijalno nasi prozvodi ili bilo čiji, jer Kina je cela velika fabrika za čitav svet. Njima treba samo jedna stvar a svaka zemlja koliko god siromasna ili bogata to ima u vecim ili manjim količinama, a to su Sirovine uglavnom prirodnog porekla. Zato su se raštrkali sirom sveta ko mravi u potrazi za istim, pogotovu u Africi gde oni to sve lepo grade puteve, skole, bolnice.... Ali to je sve mali procenat ulozenog od onoga sto ce da iscrpe iz tih zemalja rudna bogastva u odnesu u maticu da hrane većno gladnog Zmaja koji ne staje sa industrijskim razvojem. Kini jedino jos uvek nisu dostigli bas taj nivo, su potrebni zbog sve bogatijeg društva potrebne su Lux robne marke raznih proizvoda od automobila do mode ...itd E to uvoze u neogranicenim kolicinama sve ostalo sami prave za svoje potrebe.

Mile M...

A šta je dala???

o tome

@Mile M... cemo tek saznati za 5-10 godina, kad ovde budu stanovali pakistanci i arapi!

special image