• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETALJAN VODIČ ZA IZBORE: Jedan dokument neće prihvatati na biralištima, a zbog ovog vam mogu zabraniti glasanje

Autor Jelena Nikolić

Na samim biralištima postoje unapred jasno određena i utvrđena pravila - kako i za koga sve glasamo i šta je sve zabranjeno na biračkom mestu za lokalne i gradske izbore 2024

 Izbori, glasanje Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

U Srbiji će 2. juna biti održani lokalni i gradski izbori, na kojima će se vlast birati u 89 gradova i opština. Glasaće se na 1.265 biračkih mesta, a broj upisanih birača je 1.602.112.

Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID), a na samim biralištima postoje unapred jasno određena i utvrđena pravila - kako i za koga sve glasamo i šta je sve zabranjeno na biračkom mestu.

Ko (ne)će moći da glasa?

Dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi usvojene su u Skupštini Srbije. 

U praksi, za građane i predstojeće izbore to znači da oni koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi, već na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.

Kako proveriti da li ste upisani u birački spisak?

Građani mogu da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku (JBS) kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima zakazanim za 2. jun 2024. godine.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin radi provere tačnosti ličnih podataka upisanih u spisak. Provera se može obaviti neposredno u gradskoj upravi gde građani imaju prebivalište ili boravište za interno raseljena lica, ili elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva – https://upit.birackispisak.gov.rs/ ili na telefone Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Dokumenta koja su vam potrebna

Na glasanje možete krenuti bez poziva. Ukoliko taj papir zaboravite kod kuće ili ga niste ni dobili, neće vam biti onemogućeno glasanje. Ono bez čega ne možete ostvariti svoje građansko pravo jesu važeća dokumenta - na biralištu članovima komisije morate dati na uvid važeću ličnu kartu ili pasoš. Ukoliko imate dokumenta kojima je istekao rok važenja, članu biračkog odbora morate priložiti i potvrdu da ste Ministarstvu unutrašnjih poslova podneli zahtev za izdavanje novog dokumenta

Za dokazivanie identiteta ne može se koristiti vozačka dozvola zato što ne sadrži JMBG.

Procedura glasanja

Kada dođete na biračko mesto, član biračkog odbora će vas uputiti o načinu kretanja kroz prostoriju, zatim prilazite članu biračkog odbora zaduženom za rukovanje UV lampom koji proverava da li je kažiprst vaše desne ruke već obeležen nevidljivim mastilom. Kod osoba sa invaliditetom koje nemaju kažiprst desne ruke, proverava se prvi sledeći prst, odnosno ista procedura, ali na levoj ruci. 

Ovakva provera vrši se da bi se utvrdilo da li ste već glasali na nekom drugom biračkom mestu. Ukoliko je vaš prst već obeležen nevidljivim mastilom, birački odbor vam neće dozvoliti da glasate.

Član biračkog odbora, zadužen za rukovanje izvodom iz biračkog spiska, pošto pronađe vaše ime u izvodu iz biračkog spiska i zatraži da se svojeručno potpišete u odgovarajuću rubriku u izvodu, nakon toga će zaokružiti redni broj ispred vašeg imena.

Pošto vam član odbora isprska prst koristeći specijalni sprej za obeležavanje, dobićete glasačke listiće sa imenima kandidata, nakon čega će vas uputiti ka mestima za glasanje, ograđenim zaštitnim paravanima.

Glasate tako što odlazite u poseban deo prostorije gde se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, kako niko od članova biračkog odbora, posmatrača ili drugih birača ne bi mogao da vidi na koji način popunjavate glasački listić.

Da bi vaš glas bio važeći, neophodno je da na glasačkom listiću zaokružite red ni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju želite da glasate Zatim, presa vijate glasački listić tako da niko ne može da vidi kako ste glasali i ubacujete ga u glasačku kutiju.

Šta ako zakasnite na glasanje?

Biračka mesta otvaraju se u 7 časova, a zatvaraju se u 20. Ukoliko se u trenutku zatvaranja, dakle posle 20 časova) zateknete na biračkom mestu ili neposredno ispred njega birački odbor će vas obavestiti da možete da glasate na izborima.

Ipak, ne možete doći na glasačko mesto koje je zatvoreno, gde je komisija već krenula sa sakupljanjem i brojanjem glasova i očekivati da vas puste da mimo pravila uđete i obavite svoju građansku dužnost.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, ili drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ika

Ja sam završio sa izborima danas, otvorio sanduče a tamo dva listića, pocepao uz psovku i u korpu!

Mare

Koja je poenta glasanja. Evo recimo odem glasam za Nestorovica, posle izbora oni se raspadnu, neko se kazu "prodao" Odem recimo da glasam za Milicu, onu istu Milicu koja je pljuvala vlast, i onu istu Milicu koju su pljuvali i nazivali "Lazljivicom". Dam recimo glas njoj, a onda sutra udje u SNS i bude njihov ministar. I sta onda, klja je poenta glasanja. Za koga da glasam?? Ne pada mi na pamet da ikada vise glasam i ispadam budala.

Ispran Mozak

@Mare ♥️

special image