Izbori u Srbiji su prošli, rezultati glasanja stigli, na nekim mestima se još proveravaju I preispituju, postizborne računice ko će s kim formirati vlast su u toku, a jedno od pitanja kojim će se institucije baviti je i novac koji su učesnici dobili za kampanju, kao i ko će isti morati da vrati.

Stranke dobijaju novac iz budžeta za potrebe pokrivanja troškova kampanje, u vidu avansa.  Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, predviđeno je da se kampanja može finansirati iz privatnih i iz javnih izvora, a kada je u pitanju novac iz budžeta, on se raspoređuje po sistemu - 40 procenata pre glasanja (avans), a 60 odsto za one koji osvoje mandate.

Na osnovu Zakona finansiranje za lokalne izbore se vrši samo iz lokalnih budžeta i znatno je manje nego kod parlamentarnih izbora. Lokalni izbori se održavaju u 15 gradova i 52 opštine i u gradskim opštinama Niša i Beograda. Procena ukupnog iznosa izdvajanja iz budžeta lokalnih samouprava za izbore 2024. – 1,4 miliona evra. 

U 64 Jedinica lokalne samouprave, kada se izuzmu tri najveća grada, iz budžeta se deli prosečno nešto manje od milion dinara. Od toga 40 se deli na jednake delove, a 60 posto po izbornom uspehu. Pošto je u tim Jedinicama podneto u proseku 4,5 izborne liste, to znači da je svaka od njih, pre izbora u proseku mogla da računa na podršku od oko 86 hiljada dinara (739 evra) iz lokalnog budžeta.

Učesnici izbora koji su učestvovali u kampanji imali su rok do 26. maja da Agenciji za sprečavanje korupcije podnesu preliminarni i konačni izveštaj o troškovima izborne kampanje, saglasno odredbi člana 29. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Rok za podnošenje konačnog izveštaja je 30 dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora. Preliminarni izveštaj se odnosi na sve prihode i troškove u vezi sa izbornom kampanjom od dana raspisivanja izbora do 15 dana pre dana određenog za glasanje, što znači da ovaj izveštaj obuhvata period od 3. aprila do 18. maja 2024. godine.

Konačni izveštaj se odnosi na period od dana raspisivanja izbora do dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora.

U preliminarnom i konačnom izveštaju se prikazuju svi podaci o prihodima i troškovima koji su nastali u vezi sa izbornom kampanjom, odnosno prikazuju se svi podaci o poreklu, visini i strukturi prikuplјenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora, kredita i zajmova.

Agencija posebno ukazuje da se u preliminarnom izveštaju prikazuju podaci o svim troškovima bez obzira na to da li je izvršeno plaćanje ili ne. To znači da se dodatno u napomenama prikazuju podaci o tome da li je određena usluga plaćena u celosti ili ne, na osnovu računa, predračuna, avansnih računa, ugovora.

Budžet preko milion evra

"Procena ukupnog iznosa izdvajanja iz budžeta lokalnih samouprava za izbore 2024. je 1,4 miliona evra", rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor iz "Transparentnost Srbija", na predstavljanju istraživanja u maju.

Kada je reč o periodu do 15 dana pre održavanja izbora, u Beogradu je preliminarne izveštaje podnelo šest lista: Aleksandar Vučić - Beograd sutra, Biramo Beograd, Mi - glas iz naroda, Koalicija snaga, Narodna lista - ključ za pobedu, Mi snaga naroda - dr. Branimir Nestorović, navedeno je. 

"Koalicija Aleksandar Vučić-Beograd sutra i Biramo Beograd su preneli sredstva sa računa za finansiranje redovnog rada, a Mi-glas iz naroda su prijavili donacije fizičkih lica. Nema troškova promotivnog materijala, bilborda , televizija", rekla je Miša Bojović iz TS.

Biramo Beograd, ima prijavljene troškovе internet oglašavanja od 166,725 dinara.

Koje stranke neće vraćati novac?

Gradska izborna komisija je na poslednjoj sednici usvojila odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Beograda.

Prema tome CeSID je saopštio da je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila 52,9 odsto glasova, odnosno 64 odbornička mandata u Skupštini grada Beograda, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Lista "I ja sam Beograd - Savo Manojlović" osvojila 17,4 odsto glasova (21 mandat), a lista "Biramo Beograd" 12,2 odsto (14 mandata). Cenzus su prešle i lista "Mi, snaga naroda - Dr Branimir Nestorović" sa 8,1 odsto glasova (devet mandata) i manjinska Ruska stranka sa 1,2 odsto glasova (dva mandata).

Ko vraća novac u budžet?

Ispod cenzusa su ostale lista "Za zeleni Beograd - Dr Dejan Žujović" sa 1,2 odsto, kao i "Mi - Glas iz naroda", Dosta je bilo, i "Jedan od pet miliona" sa po 0,9 odsto osvojenih glasova, pa će oni morati da vraćaju novac u budžet, dobijen za potrebe kampanje, kao i lista "Ćale, ovo je za tebe" koja je osvojila 0,8 odsto, Narodna stranka 0,6, Unija Roma Srbije 0,4, lista "Naš grad" 0,3 i Stranka pravde i pomirenja 0,1 odsto glasova.

(Mondo.rs)