Beogradski i lokalni izbori, koji su u Srbiji održani 2. juna, doneli su mnogo toga – od političkih iznenađenja do razočarenja, iako su prošla tek dva dana, čuli smo i videli mnogo toga.

Vladajuća Srpska napredna stranka, sa koalicionim partnerima, proglasila je pobedu u gotovo svim gradovima i opštinama, dok su pojedina mesta još pod lupom, gde se traži kontrola i uvid u zapisnike sa biračkih mesta i kontrola izbornih rezultata, od strane dela opozicije.

Manojlovićev pokret Kreni-promeni u Beogradu je došao do oko 18 odsto glasova, što ga čini najmoćnijom opozicionom listom, uz dobre rezultate i u Novom Sadu i Nišu. Ipak, dan nakon glasanja i dobijanja rezultata, on je pozvao opoziciju i da izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog, kako je rekao, izbornih mahinacija.

Savo Manojlovic Izbori (2) copy.jpg
Ataimages/Antonio Ahel 

U slučaju da se opozicija složi oko ovog pitanja, on je najavio veliku građansku neposlušnost od subote.

"Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i u Opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta, napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način", pozvao je Manojlović.

Opozicija je pobedu proglasila u Nišu, trećem najvećem gradu u Srbiji, kao i u Čačku, gde je tesna razlika, kao i u nekoliko centralnih beogradskih opština. U gradu na Nišavi pobedu je proglasila i Srpska napredna stranka. Prvi na listi, Dragoslav Pavlović, izjavio je da će vladajuću većinu formirati sa Ruskom strankom koja je na lokalnim izborima osvojila jedan mandat.

"Sada možemo i zvanično da proglasimo pobedu liste 'Aleksandar Vučić - Niš sutra' u Nišu, zajedno sa našim prijateljima 'Ruskom strankom", rekao je Pavlović na izbornom slavlju, u prisustovu Tihomira Perića iz Ruske stranke, koji je potvrdio koaliciju.

Zbog svih ovih dešavanja, deo opozicije održaće danas sastanak nakon čega će saopštiti koje korake će povući niški opozicionari.

Očekivani rezultati vladajuće stranke

Na lokalnim izborima, prema preliminarnim procenama CESIDA i IPSOSA, lista oko Srpske napredne stranke ima najviše glasova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, što je, prema prognozama bilo očekivano. Miloš Vučević, predsednik te partije, proglasio je pobedu u gotovo svim gradovima i opštinama.

Izbori Vučić (3).jpg
Kurir/Zorana Jevtić 

U Beogradu lista okupljena oko Srpske napredne stranke moći će samostalno da formira vlast, a identična situacija je i sa Novim Sadom.

Promena vlasti u pojedinim opštinama?

Da bi moglo doći do promene vlasti u pojedinim beogradskim opštinama, godore podaci sa Vračara, Savskog venca i Starog grada, gde će o ishodu, po svoj prilici, odlučiti manjinska stranka. 

Skupština Vračara ima 63 odbornika, a predsednik opštinskog odbora SNS Nenad Đorđević je jutro posle izbora objavio da će formirati vlast i da imaju većinu od 37 odbornika. Ipak, poručio je i da su naprednjaci na ovoj opštini "otvoreni za razgovore sa drugim strankama".

U opoziciji, međutim, nešto drugačija situacija. Bogdan Tatić, predsednik Demokratske stranke na Vračaru, pozvao je Dosta je bilo, Dveri i Narodnu stranku da formiraju vlast na Vračaru, ali se ubrzo pojavila vest da NS to ne želi. 

Na Savskom vencu, koji ima 37 odbornika, većinu za formiranje vlasti za sad nemaju ni vlast ni opozicija. 

Izbori glasanje glasacka kutija pokrivalice (2).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Demokratska stranka Savski venac pozvala je danas sve opozicione izborne liste koje su prešle cenzus da zajedno nastupe. Presudnu reč mogla bi imati manjinska lista "Dosta politike - Savski venac je naš“, koje su formirale Zelena stranka Srbije (slovačka manjina) i Građanska stranka Grka Srbije (grčka manjina).

Skupština Gradske opštine Stari grad ima 56 odbornika, a ključ pobede drži nekadašnji predsednik ove centralne prestoničke opštine Marko Bastać, čija je lista osvojila 10 mandata. Dobrica Veselinović sa liste "Biramo Beograd najavio je razgovore sa opozicijom.

Nestorović – mnogo hteo, malo postigao

Na talasu iznenađujućih rezultata koje je postigao na izborima 17.decembra, Branimir Nestorović je sa svojim pokretom "Mi, snaga naroda" učestvovao i na ovim, a iako je prešao cenzus, njegov pokret neće biti faktor u formiranju vlasti jer vladajuća koalicija oko SNS svuda ima apsolutnu većinu.

Nestorović se u izbornoj noći najviše hvalio izbornim rezultatom u Beogradu, pošto je lista na čijem je čelu osvojila 2,6 odsto glasova više nego u decembru, kada je imao 5,5 odsto glasova.

Izbori 2024 (9).jpg
MONDO/Uroš Arsić 

Nešto drugačija situacija je na lokalu. "Mi, snaga naroda" izašao i na opštinske izbore u beogradskim opštinama Surčin, Lazarevac i Mladenovac.

Prema preliminarnim rezultatima, pokret Nestorovića će sigurno ući u skupštinu u Surčinu, pošto je dobio 9,3 odsto glasova u toj opštini.

(Mondo.rs)