• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA ĆE SRBIJA DOBITI VLAST U OPŠTINAMA I GRADOVIMA? U Beogradu se koplja lome na 3 lokacije, u Nišu se ponovo glasalo

Autor Jelena Nikolić

Između uloženih žalbi, zbog (ne)regularnosti tokom glasanja 2. juna, preko kontrole i preispitivanja konačnih rezultata, imali smo ponovljeno glasanje u Nišu, dok se na nekim poljima još "bije bitka između stranaka vlasti i opozicije" i traju pregovori.

 Lokalni izbori Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Prošle su dve nedelje od izbora u Srbiji, a i dalje je neizvesno ko će i kako formirati vlast u nekim gradovima. Između uloženih žalbi, zbog (ne)regularnosti tokom glasanja 2. juna, preko kontrole i preispitivanja konačnih rezultata, imali smo ponovljeno glasanje u Nišu, dok se na nekim poljima još "bije bitka između stranaka vlasti i opozicije" i traju pregovori.

Prema zakonu, nakon što lokalna izborna komisija objavi ukupne izborne rezultate, završava se izborni proces nakon čega počinju da teku rokovi za konstitutivne sednice. Za formiranje vlasti na lokalu ti rokovi teku od momenta kad lokalna izborna komisija objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Ponovljeni izbori u Nišu

Posle ponovljenih izbora na dva biračka mesta u opštini Medijana u Nišu, Opštinska izborna komisija je saopštila večeras da tri opozicione liste imaju mandat više u odnosu na rezultate izbora posle 2. juna i tako će u Skupštini ove opštine Grupa građana "Dr Dragan Milić" imati osam mandata, lista "Biramo Niš - Biramo Medijanu" šest, lista "Ujedinjeni - nada za Niš" dva mandata, dok je još vladajuća SNS osvojila 11 mandata.

Nakon obrađenih podataka sa biračkih mesta broj 14 u Osnovnoj školi "Ćele Kula" i broj 16 u Vatrogasnom domu, gde su izbori za opštinske odbornike ponovljeni, OIK je saopštio da su SNS i koalicija osvojili 15.220 glasova (38,42 odsto od broja birača koji su izašli) što je dovoljno za 11 mandata, prenele su Južne vesti.

Grupa građana "Dr Dragan Milić" osvojila je 11.000 glasova (27,77 odsto) i osam mandata, a lista "Biramo Niš - Biramo Medijanu" 8.317 glasova (20,99 odsto) i šest mandata. Mandat više u odnosu na prvobitne rezultate ima lista "Ujedinjeni - nada za Niš" koja ima sada dva odbornika, a osvojila je 2.754 glasa (6,95 odsto).

"Niš, naš grad" osvojio je 747 glasova (1,89 odsto), Ruska stranka 687 glasova (1,73 odsto), a Bojan Avramović "Ne damo Niš" 333 glasa (0,84 odsto) i ove tri liste nisu osvojile mandate.

Prema podacima OIK-a, u Medijani su bila 52 izborna mesta sa 76.820 glasača, a izašlo je 39.628 birača što je 51,59 odsto.

"Tesna" pobeda naprednjaka u Čačku

Tesnu pobedu odneli su naprednjaci u Čačku i to sa razlikom manjom od 100 glasova. 

Prema rezultatima GIK-a u Čačku, izborna lista Aleksandar Vučić – Čačak sutra osvojila je 50,25 odsto glasova ili 40 mandata, lista okupljena oko advokata Ivana Ćalovića 15,5 odsto ili 12 mandata, „Probudimo Čačak“ 13,36 ili deset mandata. „Svi za Čačak“ 6,26 odsto ili četiri mandata, Čačak protiv nasilja 6,14 i takođe četiri mandata, Dveri 5,72 i četiri mandata, Ruska stranka 1,6 i jedan mandat. Razlika između naprednjaka i ostalih stranaka (neuključujući i Rusku stranku) je oko tri procenta.

Nosilac liste "Svi za Čačak" Aleksandar Radojević rekao je da su u tom gradu na 104 biračka mesta pregledali izborni materijal i da su utvrdili brojne nepravilnosti, te da još čekaju da Gradska izborna komisija dostavi službenu belešku o onome što je opozicija pronašla.
Dodaje i da će, ukoliko institucije ne reaguju, pozvati na bunt.

U Beogradu kritične tri opštine

U Beogradu se koplja lome na tri opštine i to na Starom gradu, Vračaru i Novom Beogradu, a tas na vagi opozicije mogao bi da prevagne, za sada najverovatnije, na Starom gradu.

Bar tako ukazuju dosadašnje poruke svih aktera. U toj opštini je lista "Biramo Stari grad", osvojila je 23 odbornika, lista oko Srpske napredne stranke – 21, a lista Marka Bastaća "Čuvari Starog grada" – 10 mandata, dok su Narodna stranka i lista Dejana Žujovića pokupile po jedan mandat. U ovoj opštini većine i dalje nema, mada su u toku aktivni pregovori između Radomira Lazovića, kopredsednika Zeleno-levog fronta i Marka Bastaća, koji nije isključio ni razogovore sa SNS.

Za na ponudu opozicije, na koju treba da odgovori da ponedeljka, odgovorio je da "nema dovoljno vremena".

Prepucavanje se nastavilo i danas, kada je Lazović rekao da ukoliko Bastać ne odgovori na ponudu do ponedeljka, on će smatrati da nema želje za formiranje opozicione vlasti. Sa druge strabe, Bastać je danas rekao da je još rano da se formira vlast u centralnoj beogradskoj opštini, navodeći da će biti formirana "kada bude zrelo".

Na Vračaru je opozicija trijumfovala, pa je lista "Biramo Vračar" osvojila 28 mandata, ispred vlasti koja je osvojila 25 odborničkih mesta. Presudna reč ipak je prilala malim strankama poput "Vračar Vračarcima - Društvo za ulepšavanje Vračara" i "Zeleni pokret Vračar" koje su najavile svoju podršku naprednjacima.

Novi Beograd je možda jedina opština na kojoj je zabeležen "filmski preokret" jer su prvi rezultati najpre pokazali da opozicija ima 25 mandata, a naprednjaci 24, ali je potom u javnosti saopštena vest da je došlo do preokreta u korist druge strane.

Koalicija "Biram Novi Beograd" protestovala je zbog "izbornih mahinacija", a Savo Manojlović iz "Kreni-Promeni" odlučio je da, nakon što tehnički verifukuju madate na Novom Beogradu, napuste tu Skupštinu te opštine.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admiral Armagedon 🤙

Niš je konačno ponovo slobodan grad! Bravo za Nišlije! ❤️

D

@Admiral Armagedon 🤙 da, divno nam je bilo tih godina...secamo se raznih klavira, tastinih kuca...

Заједно

@Admiral Armagedon 🤙 Ослободио га нато доктор који хоће да лечи украјинске рањенике о нашем трошку, баш лепо!

special image