Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrada Predsedništva pred put u Brisel na novu rundu dijaloga sa Aljbinom Kurtijem. U uvodnom delu govorio je o EKSPU 2027. godine nakon čega se okrenuo dijalogu o litijumu.

"Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028, a ako prihvatimo sve mogli bi da otvorimo rudnik litijuma. Potrebno je da se priča sa argumentima. Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou. Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo niti počinjemo", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je nakon toga pokazao da ovaj projekat ima tri važna elementa. To su:

  1. Životna sredina
  2. Socijalni efekat
  3. Ekonomija

Što se tiče životne sredine, Vučić je rekao da će tražiti garancije da neće biti nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu. Za socijalni efekat je predsednik Srbije rekao da je, zahvaljujući investiciji koja je već obezbeđena sa Kinezima, da je uvećan budžet grada Bora za pet puta, a isto bi se dogodilo i u Loznici.

"Ovo smo radili pre dve godine, dok Vlada Srbije nije donela odluku da sve prekine. Litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se voditi ratovi, kao što su se vodili oko nafte. Mogao bih kao teoretičari zavera da kažem da je pre dve godine bila prava minijatura nekih zapadnih sila da zaustave naš razvoj. Oduzeli su nam dve godine da bi se izborili za neke svoje interese. Možemo da izgubimo i deset", objasnio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Video plus Vučić - Investicija je ogromna, 89 miliona, još neki veliki pogon da izgradite do 2027. godine

(MONDO/A.B.)