• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NIJE BILO GENOCIDA U OLUJI": Novi britanski premijer bio "hrvatski advokat", ovako je govorio o ratu i Arkanu

Autor Jelena Nikolić

Kir Starmer svojevremeno je bio član hrvatskog pravnog tima u postupku po tužbi protiv Srbije zbog genocida, a u ime Hrvatske je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i obrazlagao šta se dogodilo u Vukovaru, a šta tokom akcije Oluja

 Ko je novi britanski premijer Kir Starmer operacija Oluja  Izvor: YouTube/ChatamHouse/Printscreen/MN Press/YouTube/Print Screen

Nakon održanih izbora u Velikoj Britaniji i pobede koju je odnela Laburistička stranka, na čelo vlade dolazi Kir Stramer (61), vođa laburista i advokat, regionu poznat po ulozi koju je imao u postupku po tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog genocida, u Hagu.

Lider britanske opozicije svojevremeno je bio član hrvatskog pravnog tima u postupku po tužbi protiv Srbije zbog genocida, a u ime Hrvatske je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i obrazlagao šta se dogodilo u Vukovaru, a šta tokom akcije "Oluja".

Koliko objektivno? Zavisi koga pitate.

Pravni tim Hrvatske je pred Međunarodnim sudom pravde, kojima odbacio navode Beograda da su Srbi koji su živeli u Krajini u Hrvatskoj neselektivno napadnuti tokom vojne operacije Oluja tokom 1995. godine, kako bi bili proterani.

"U svojim pisanim podnescima Srbija uvek predstavlja slučaj tvrdeći da su Srbi u Krajini napadnuti namernim, neselektivnim granatiranjem kako bi bili primorani da pobegnu… to je bila konstantna okosnica cele teorije o proterivanju", rekao je tada Kir Starmer, tadašnji član pravnog tima Hrvatske, budući britanski premijer.

Međutim, Starmer je naveo da su presude u slučajevima ratnih zločna pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pokazale da to nije tačno. On je takođe tvrdio da je Srbija pogrešila, jer je transkript sa sastanka hrvatskih političkih i vojnih lidera na Brionima u julu 1995. godine radi planiranja operacije "Oluja", navela kao dokaz genocidne namere.

Izvor: youtube/printscreen/rtrs

"Niti su brionski transkripti, niti događaji koji su usledili ne dokazuju postojanje genocidne namere", rekao je Starmer.

Stramer se osvrnuo i na tvrdnju srpskog tima da su napadi na izbegličke kolone i ubistva "svih Srba" koji nisu uspeli da pobegnu pokazatelj čina genocida i namere da se etnička grupa uništi delimično ili u celini. Kaže da su bila samo četiri napada na izbegličke kolone u Hrvatskoj, kao i da nije istina da su svi civili koji su zatečeni kod svojih kuća pobijeni.

Primera radi, naveo je, 4.000 srpskih civila je smešteno u sabirne centre na području Hrvatske, a 400 zarobljenih pripadnika Srpske vojske Krajine je procesuirano zbog ratnih zločina. Ništa od toga, zaključuje Stramer, ne ukazuje na genocidnu nameru da se uništi grupa krajinskih Srba.

O Arkanu i ulozi u ratu

Budući britanski premijer svojevremeno je govorio i o Željku Ražnatoviću Arkanu i njegovoj ulozi tokom rata sa Hrvatskom, zajedno sa ostalim pravnicima iz hrvatskog tima.

"Od 13. novembra 1991. vođstvo JNA i Srbije bilo je svesno da čine dela koja su sami okarakterisali kao genocid. Bez saradnje s JNA, paravojne formacije, uključujući i Arkana, ne bi mogle da izvode kontinuirane napade na hrvatske civile", rekao je Starmer u usmenoj raspravi sudijama u Hagu 7. marta 2014. godine.

Izvor: MN Press

Ovaj advokat i političar danas sebe opisuje kao nekog ko potiče iz radničke klase. Studirao je pravo u Lidsu, a kasnije i na Oksfordu. Godine 1987. postao je advokat i specijalizovao se za odbranu ljudskih prava.

Kao advokat specijalizovan za oblast ljudskih prava, Starmer je branio ekološke aktiviste protiv Mekdonaldsa, izborio se za odštete rudarima, zastupao je u zemljama Komonvelta osuđenike na smrt.

Godine 2008. imenovan je za direktora javnog tužilaštva, najvišeg krivičnog tužioca u Engleskoj i Velsu.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cro666

Vi ste toliko smiješni da se skoro upišao od smijeha čitajući ove srpske komentare.....hahahaha Boga mi .. vama NITKO nije ravan kad se tiče prisvajanje tuđe povijesti ili vaše mitomanije .... hahahaha

Ivan Zgrozeni

Nadam se da i njega čeka posebno mesto u paklu

Borka

Genocid je bio u Jasenovcu , genocid je kada upadnu u selo i ubijaju sve redom žene , decu a zločin je kada ubijaju vojno sposobna lica , svaka strana žali za svojim žrtvama ali retko ko osudjuje ravnopravno

special image