• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA MOŽETE DA KUPITE ZA 10€ U NAJBOGATIJOJ DRŽAVI U EU: Zbog cena hrane i pića turista u šoku, kifla 350 rsd!

Autor Nevena Davidović

Turista je izračunao šta sve može da kupi za 10€ u najbogatijoj državi na svetu i cene mu se nisu dopale.

 Cene u Luksemburgu Izvor: Youtube/ World Wild Hearts/Eli Snyder

Jedna od najbogatijih država na svetu, koja je istovremeno i jedna od najmanjih po površini, nalazi se u Evropi. Reč je o Luksemburgu, najbogatijoj državi na svetu po BDP-u po glavi stanovnika.

Luksemburg, čiji finansijski sektor čini 25 odsto njegovog BDP-a, je najbogatija zemlja na svetu po BDP-u po glavi stanovnika. Sa populacijom od oko 670.000, zemlja se takođe smatra poreskim rajem, što podstiče strane investicije zbog svoje povoljne poreske politike.

Jutjuber Eli Snajder objavio je kratki video u kom je objasnio šta sve možete kupiti za 10$ (oko 9€) u najbogatijoj državi.

Pogledajte

01:00
Luksemburg putovanje
Izvor: Youtube/Eli Snyder
Izvor: Youtube/Eli Snyder

Ono što ga je iznenadilo u pozitivnom smislu je da je od 2020. godine javni prevoz u Luksemburgu potpuno besplatan, tako da ova stavka otpada sa liste stvari za koje je neophodno izdvojiti novac. Trošenje novca na javni prevoz kada posećujete druge države može da bude veliki izdatak, pa je ova mera olakšavajuća okolnost ne samo za lokalno stanovništvo, već i za turiste.

Inače, ova mera uvedena je kao potencijalno rešenje za saobraćajne gužve i sve veći broj registrovanih automobila.

Eli je najpre posetio lokalnu pekaru i odlučio se za pecivo koje tipično za doručak širom Evrope. Radi se o kroasanu, ne baš zavidne veličine, a cena za ovaj omanji komad peciva iznosi čak 3.45$ (oko 3€, odnosno 350 rsd)

Ostalo je još malo više od 6$ dolara za trošenje, a Eli se odlučio za običnu hladnu kafu. Cena šoljice kafe sa ledom košta neverovatnih 5.60$ (5€)!

"U ovom trenutku zapitao sam se da li postoji nešto što je jeftino u ovoj zemlji, pa sam otišao u "Mek". Jedan "big mek" košta neverovatnih 12.60$". Dakle, za 10$ dolara sam kupio sebi jedan kroasan i običnu hladnu kafu", konstatovao je on.

Inače, Luksemburg možete posetiti zbog prelepih dvoraca, pejzaža, kulturnih festivala ili gastronomskih specijaliteta. Ali ono po čemu je poznat i po zbog čega ga danas najčešće posećuju, jeste lak način do otvaranja ofšor računa. 

Izvor: YouTube/World Wild Hearts

Luksemburg koristi veliki deo svog bogatstva da obezbedi bolje stanovanje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje građanima, koji ubedljivo imaju najviši životni standard u evrozoni.

Ova zemlja je prebrodila pandemiju bolje od većine evropskih suseda: njena ekonomija se oporavila sa rasta od -0,9 odsto u 2020. na rast od preko 7 odsto u 2021. 

Inače, Luksemburg je jedna od zemalja osnivača Evropske ekonomske zajednice, organizacije iz koje je proistekla Evropska unija.

Pored Luksemburga, još jedna država u Evropi može da se pohvali titulom jedne od najbogatijih na svetu, pročitajte o kojoj državi je reč.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:20
Cene u grčkoj za turiste i lokalce
Izvor: instagram/michaelmorcosofficial
Izvor: instagram/michaelmorcosofficial

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

^_^

Opet vi sa cistim ciframa I kako je kao negde skupo...ako je tako plata npr 5000€ a 1l= 1€ npr a negde je plata 500€ a 1l=1€ to znaci da je 10x skuplje kod ovog sto je je 500€ , cena nije ista... ili vi to ne kapirate...?

Ameša

Kod nas kifla od 1e do 2e...

Dr

Belgija je jos skuplja a manje plate.. U Luksemburg je jeftin alkohol, cigare i gorivo a i hrana u .mrketima

special image