Slušaj vest

Rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske istekao je u 16 sati. Nakon toga, prema najavama policije tzv. Kosova,  vozači sa prebivalištem na KiM, koji vozilom upravljaju sa dozvolom izdatom u Srbiji, plaćaće kazne.

Vršilac dužnosti direktora regionalne policije za sever Kosova Veton Eljšani izjavio je da je do juče podneto više od 6.300 zahteva za zamenu vozačkih dozvola koje je izdala Srbija za kosovske Srbe, na RKS vozačke dozvole.

Od četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, u Leposaviću je podneto najviše zahteva i to 1.944. U Severnoj Mitrovici podneto je 1.536, u Zubinom Potoku 940 i u Zvečanu 1.154 zahteva.

Na pitanje da li su zamenili ovaj dokument, Srbi sa severa KiM uglavnom nam odgovaraju potvrdno.

"Zamenio sam, šta ću kad tako mora, ne mogu biti bez dokumenata", "Menjaju ljudi jer im je to jedini način da ovde opstanu i ostanu", neki su od od odgovora koje smo dobili.

kosovo.jpg
Mondo/Ustupljena fotografija 

Dve strane su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje EU, postigli dogovor o priznavanju ličnih dokumenata, ali se ne precizira jasno šta će biti sa dokumentima koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Šta će biti od sutra, ako nekog zateknu sa starom dozvolom?

Ko posle isteka roka bude zatečen sa srpskim ispravama, biće tretiran kao da uopšte nema dozvolu, a u zavisnosti od slučaja, biće izrečene i novčane kazne.

"Nećemo da konfiskujemo taj dokument ali za nas vozač nema vozačku dozvolu. Policajac može da da opomenu zato što čovek možda ima neku nuždu ili neki problem", objasnio je Veton Eljšani i najavio jda će se posle isteka roka postupati shodno zakonu, odnosno da će onima koji budu zatečeni da voze tim dozvolama biti izricane novčane kazne od 500 do 1.500 evra.

Novo polaganje testova - da ili ne?

Za dobijanje kosovske vozačke dozvole na osnovu srpske nije potrebno ponovno polaganje testova. Potrebno je samo doneti lekarsko uverenje i na uvid priložiti ličnu kartu i postojeću vozačku, koju su izdale srpske vlasti.

To su zapravo kazne za neposedovanje vozačke dozvole jer će se taj prekršaj tako smatrati, kao da oni nemaju vozačku dozvolu.

"Istaknuto je i da će se ljudima koji ne plate tu kaznu sledeći put vozilo oduzimati. Odnosno ako vozač nema nekog prisutnog ko poseduje kosovsku vozačku dozvolu i ko bi mogao da nastavi da upravlja tim vozilom, vozilo će morati da se pomeri sa strane, da se isključi iz saobraćaja ili će biti konfiskovano. Verujem da će oni to dosledno da sprovode i da tu neće biti mnogo prilika za neki manevar", rekao je Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa".

Kako smo saznali, "tolerisanje" je najavljeno za vozače koji budu upravljali vozilom na ovlašćenje i da se, za sada, traži rešenje za to. 

Osim toga, dozvoljeno je dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, ali samo za one koji su ispit za odgovarajuće kategorije položili od 10. juna 1999. godine do 9. maja 2024. godine.

(Mondo.rs)