Slušaj vest

"Cenim tvoju doslednost, u važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih, Srbiji je mesto u EU, srpski narod, kao i francuski, veže ideja romantizma, zato ima hrabrost, zna istoriju i istorija je važna za njih...", ovo su samo neke od moćnih poruka koje je prvog dana posete našoj zemlji izgovorio o Srbiji i Aleksandru Vučiću, predsednik Francuske Emanuel Makron.

On je juče otpočeo dvodnevnu posetu Srbiji, a u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije, lideri su poručili da veruju u srpsko-francusko prijateljstvo i da žele da ispišu nove stranice u odnosima dve zemlje.

Već prva rečenica izgovorena u Palati Srbija - "Srećan sam što sam se vratio u Srbiju", ukazivala je na ogromno poštovanje koje prema našoj zemlji ima Makron.

O Srbiji i EU

Makron je izrazio nadu da će biti ostvaren napredak u pregovorima i da će se ubrzo steći uslovi za otvaranje novog klastera. On je još jednom istakao da je Srbiji mesto u EU.

"Srbiji je mesto u EU i ona tu može da odigra jednu važnu ulogu i da posluži kao primer čitavom regionu Zapadnog Balkana", rekao je.

Istakao je da Srbija, poput Francuske, izričito teži ka nezavisnosti i suverenitetu, a koji danas samo EU može da ponudi zahvaljujući sredstvima za stratešku autonomiju kojima raspolaže.

O prijateljstvu među narodima

Podsetio je da su se on i srpski predsednik često slagali u mišljenjima, a da kada nisu - uvek su poštovali jedan drugoga.

"Ali Vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi i to je ono nešto što ja zaista cenim. I to je upravo ono što je prijateljstvo između naša dva naroda. To je prijateljstvo koje je nastalo u borbi, u ratu, u borbi za našu Evropu i u važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih. Verovatno zato što i srpski i francuski narod veže ideja romantizma, imaju hrabrost, znaju istoriju i istorija je važna za njih", ocenio je Makron.

Prema njegovim rečima, odluke koje su donete i razgovori koje će dalje imati, nastavljaju slavnu prošlost i prijateljstvo dve zemlje, za koje navodi da je zaista snažno.

Kurir Vučić i Makron

"Vaš sam iskreni prijatelj i poštujem vas. Želim da nastavimo da pišemo nove stranice prijateljstva između dva naša naroda u trenutku kada je jako važno da imamo istorijski solidne prijatelje, a mi to imamo među nama", poručio je.

O partnerstvu s Rusijom i Kinom

Makron nije propustio da primeti da mnoge zemlje u svetu Srbiji zameraju prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

"Vidimo toliko ljudi koji zameraju Srbiji partnerstvo sa Kinom ili Rusijom, a sada ima partnerstvo sa Francuskom. To je jako velika promena. Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promena, velika hrabrost i velika šansa za Evropu i ovo je pokazatelj evropskog duha", rekao je Makron.

O Novaku

Jedna od tema razgovora bio je i sport, a prvi čovek "zemlje petlova" je iskoristio priliku da istakne značaj Novaka Đokovića, koji je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojio zlatnu medalju:

"Kako ne spomenuti sportiste u godini Olimpijskih igara, sportiste koji spajaju ceo svet. Kako ne pomenuti uspehe sporta i sportista koji nas približavaju, počevši od Novaka Đokovića. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga isto takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh", rekao je Makron.

O doslednosti Vučića

Na kraju svog obraćanja Makron se još jednom zahvalio predsedniku Vučiću na njegovom iskrenom prijateljstvu.

"Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste doneli, na angažmanima koje ste preuzeli, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili analize, puno sam naučio kada sam vas slušao, vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi. To je nešto što veoma cenim. To je prijateljstvo između naših naroda, nastalo u borbi za našu Evropu.

Kurir/Nemanja Nikolić Emanuel Makron, Vučić

Odluke koje smo doneli na skroman način nastavljaju ovu slavnu prošlost i naše prijateljstvo koje je zaista snažno. Ja sam vaš iskreni prijatelj, poštujem vas, ja želim da nastavimo da pišemo nove stranice prijateljstva između naša dva naroda, u trenutku kada je jako važno da imamo istorijski solidne prijatelje, a mi to imamo među nama", rekao je Makron.

Napomenuo je da to treba da nastavi da se radi u svim sektorima „kako bismo bili što otporniji u međunarodnom okruženju koje je postalo sve neizvesnije".

O geopolitičkoj situaciji

"Zamolili ste me da prokomentarišem geopolitičku poziciju Srbije. Dobra geropolitička pozicija Srbije je ona koja je u službi srpskog naroda. Jedna osoba ima legitimitet da se tim pitanjem bavi i to je srpski predsednik. Ovo isti važi za Francusku. Ja neću komentarisati šta radi predsednik Vučić i kako vodi svoju državu. Srbija suvereno odlučuje sa kim želi da sarađuje i da ima dijalog, nije na Francuskoj da o tome govori. Mogu samo da vam kažem šta Francuska želi. Francuska želi da Srbija bude deo Evrope, jer ja kad vidim mapu Evrope ja vidim da smo blizu i da zajedno budemo jači, da zavisimo jedni od drugih. I onda smo manje zavisni od onih koji su dalje od nas", rekao je Makron.

Kurir/Petar Aleksić Vučić Makron

Slavna prošlost

"Verovatno zato što i srpski i francuski narod imaju taj ideal romantizma, imaju hrabrost, znaju istoriju i istorija je važna za njih. Odluke koje su danas donete i razgovori koje ćemo dalje imati, mislim da na skroman način nastavljaju ovu slavnu prošlost i naše prijateljstvo koje je zaista snažno i solidno. Ja sam danas i sutra ovde u Srbiji i vaš sam iskreni prijatelj. Poštujem vas, imamo određene angažmane. Ja želim da nastavimo da pišemo nove stranice prijateljstva između naša dva naroda u trenutku kada je jako važno da imamo istorijske, snažne prijatelje, a mi to imamo među nama", naveo je Emanuel Makron.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "FRANCUSKA IMA VELIKO POVERENJE U SRBIJU!" Stručnjaci o Makronovoj poseti: Spremni su da čuju i vagaju naše argumente

(Blic/MONDO/Nevena Davidović)