Slušaj vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je u subotu u 11.00 časova povodom svečanosti promocije najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

U prve oficirske činove promovisano je 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Kurir/Nemanaja Nikolić promocija oficira Vojska Srbije

Vojnu akademiju završava 159 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, među kojima su 3 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 2 kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završava 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Predsedniku Vučiću je raport predao pukovnik Srđan Blagojević. "Oficiri i kadeti, zdravo", obratio se predsednik vojsci, na šta je pozdravljen gromoglasnim "Zdravo".

Potom je usledio doček kadetske zastave i intoniranjem himne "Bože pravde". Kazao je da pred nama nije lak period i napomenuo da ga nikad nije ni bilo.

"Pogledao sam svoje govore iz prethodnih deset godina i nikada nije bilo lako. Uvek smo se suočavali sa izazovima, sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onima najjačim u svetu koji bi retko razumeli naše potrebe, naše želje, naš ustav i našu otadžbinu. I bez obzira na sve, uspevali smo da sačuvamo mir, uspevali smo da odbranimo naše vitalne državne i nacionalne interese, ali smo uspevali i da popravimo materijalni položaj vojnika", naglasio je Vučić.

"Danas ću govoriti kraće nego ikada, ne zbog kiše, već zato što mislim da ste mnogo toga videli i naučili, a i da nikada nije bilo manje potrebno da se govori dugo. Hvala vašim roditeljima i porodicama, što vas nisu sebično čuvali za sebe, već su vašu mladost i hrabrost ponudili Srbiji, jedinoj koju imamo. Vi danas postajete neko ko je uvek u prvim redovima odbrane otadžbine" - kazao je predsednik.

Istakao je da pred nama nije lak period, i da smo se uvek suočavali sa izazovima. "Sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onim najjačima koji bi retko razumeli naše potrebe i želje, naš Ustav i našu otadžbinu. I uspevali smo da sačuvamo mir, da odbranimo naše vitalne nacionalne interese, ali i da popravimo materijalni položaj vojnika", rekao je on.

Vučić kaže da naša vojska danas živi mnogo bolje nego pre 10 godina, i da će uskoro uslediti novo povećanje plata.

"Poslušajte me, već dugo sam vrhovni komandant, ne dozvolite da vam prolazi dan za danom a da niste ništa promenili. Svakoga dana pitajte sebe šta biste još mogli da učinite. Idete u različite jedinice, od informatičkih, vazdušnog osmatranja, do specijalnih jedinica. Imaćete različite zadatke, ali uvek pokažite odgovornost i ozbiljnost, posvećenost u radu", ističe predsednik.

On kaže da danas živimo u svetu poremećenih vrednosti, gde svako gleda samo svoje interese, gde je kompromis ružna reč.

BONUS VIDEO: "Srpska vojska je u Veliki rat ušla kao umorna, ali veoma iskusna" Istoričari izneli detalje Cerske bitke: Ovako smo se odbranili

Kurir televizija "Srpska vojska je u Veliki rat ušla kao umorna, ali veoma iskusna" Istoričari izneli detalje Cerske bitke: Ovako smo se odbranili

(Mondo)