Slušaj vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Dubrovniku gde učestvuje na Dubrovačkom samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa". Organizator 3. ovakvog samita je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, suorganizator je hrvatski premijer Andrej Plenković, a predsednik Vučić obratio se javnosti i govorio je o ratu u Ukrajinu.

"Razgovarali smo o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine, i na držanje tih principa, nekada odgovara da se to poštuje a nekad se udalji od toga. Slučaj Srbije je pravi primer za to, ne mislimo svi isto. I dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciji 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže, ali važno je da smo uspostavili mir, smatram da je mir neophodno postići, i mislim da je važno što smo razgovarali o evropskom putu svih naših zemalja. Promenjen je član i podstiču se zemlje da se usklade sa merama Evropske unije.

Srbija, to je ono što smo izmenili, tri-četiri stvari i to je bila jedna od stvari, Srbija poštuje svoju politiku — slobodna i slobodarska zemlja. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika", izjavio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Kurir Aleksandar Vučić

(MONDO/Aleksandar Blagić)