Slušaj vest

Šta je isplativije stanodavcima, izdavanje "na dan" ili mesečno, zavisi od mnogo faktora. Uprkos tome, upućeni kažu da je zarada od ove prve varijante i do 20 posto veća. S tim u vezi ekipa portala MONDO istraživala je gde je veća zarada, ali i šta je stanarima primamljivije.

Okvirna računica kaže da se za 25 dana izdavanja stana na dan, po ceni od 45 evra, vlasnik može zaraditi 1.125 evra. Poređenja radi sa mesečnim zakupom, kirije se kreću od 250 do 500 evra, za stan od 50 kvadrata, pa je jasno koji vlasnik će više zaraditi.

U slučaju izdavanja stanova na dan, vlasnik ima obavezu čišćenja posle izlaska gosta, a kako smo saznali iz jedne beogradske agencije koju smo pozvali, cena se kreće 750 dinara po satu. Za stan od 50 kvadrata, u tom slučaju, vlasnik bi za čišćenje morao da plati 3.750 dinara, jer su nam rekli da je njihovim ljudima potrebno oko 5 sati za kompletno čišćenje.

Dodatne troškove će “stan na dan” imati i za plaćanje struje i interneta, dok vlasnici nekretnina koji izdaju na mesečnom nivou, ove troškove nemaju jer stanari osim kirije sami plaćaju račune.

Međutim, da bi se ovaj vid rentiranja isplatio, potrebno je da stan na dan bude izdat 2/3 mesečno, jer uz prateće troškove koje vlasnik ima, sve ispod toga ga ostavlja "na nuli ili u minusu".

U obzir se mora uzeti i moguća šteta koju gosti mogu napraviti, a takvih je slučajeva bilo na pretek u poslednjih nekoliko godina. Jedan takav slučaj podelio je vlasnik stana na mrežama, gde je prikazao šta je zatekao nakon što su mu se iz stana iselile osobe koje su tu kratko boravile.

Screenshot 2024-10-09 110112.jpg
Printscreen/X/Lažna ekonomičnost 

Saveti iskusnijih stanodavaca kažu - osiguranje imovina i nameštaja "ne košta mnogo, a može zaštititi od stanara iz pakla". Računica kaže da osiguranje koje nekretninu štiti od skoro svega - poplave, požara, pa čak pokriva i popravke ako treće lice napravi neku štetu, iz džepa će izbiti oko 50 evra godišnje za stan od 50 kvadrata.

Prednosti mesečnog izdavanja

Prednosti mesečnog izdavanja stana najpre se vide u sigurnosti jer po nekom pravilu tu stanari dolaze na duži period, a pošto se potpiše Ugovor o zakupu, mogućnost štete ili neke druge vrste zloupotrebe svedena je na minimum, a takođe će se zaštititi obe strane.

"Izdajem prizemlje kuće, oko 70 kvadrata, i već dve godine tu imam istog stanara. Iako je na prvu loptu delovalo da možemo više zaraditi ako bih stavila na neki od sajtova za izdavanje na dan, na duže staze ovako je isplativije. Ovako imam kontinuiranu zaradu uz plaćanje računa, dok za izdavanje na dnevnom nivou nisam sigurna kako bi išlo, teško da bih imala stanare svakog dana. To znači da ni ta zarada, koja na papiru izgleda idealno, ne bi bila ista", rekla je za MONDO vlasnica nekretnine koju izdaje na periferiji grada.

Detaljna računica troškova i zarade

Pretragom oglasa, našli smo stan koji se izdaje na mesečnom nivou, kao i drugi "stan na dan". Oba u širem centru grada, površine 50 metara kvadratnih. Nakon toga istražili smo sve troškove koje imaju stanodavci i predstavljamo vam detaljnu računicu.

Na sajtu koji se bavi izdavanjem stanova na dan, našli smo jedan od 45 evra za dan, što znači da bi za 25 dana vlasnik zaradio 1.125 evra. Međutim, tu ima dostra troškova.

Čišćenje je neohodno nakon svake smene gostiju, a kako su nam rekli u jednoj agenciji koja se tim poslom bavi, cena je 750 dinara po satu. To znači da za oko 5 sati rada mora platiti 3.750 dinara. 

Osim toga, on plaća struju, internet i kablovsku. Za struju će na mesečnom nivou izdvojiti između 50 i 70 evra, internet 20, a za kablovsku 30.

Osim toga, neophodna je kategorizacija apartmana, na osnovu koje se računa porez, a njegov iznos u zavisnosti od toga varira.

Primera radi, za 2021. godinu se koristila ova formula: broj ležajeva x 4149,2 dinara x koeficijent turističkog mesta = iznos osnovice.

Ovi troškovi važe u slučajevima kada nema dodatnih troškova nakon osređene štete koju bi gosti mogli napraviti.

Zarada vlasnika stanova koji izdaju nekretnine na mesečnom nivou nešto je drugačija, a troškovi manji. Za stan od 50 kvadrata, pronašli smo ponudu od 350 evra mesečno + režije. To znači da vlasnik stana nema dodatnih troškova jer će kiriju "staviti u džep", dok će račune platiti stanar. Iako na papiru ova zarada manja nego kod onih koji izdaju nekretnine na dan, ako se sagleda šira slika i sve stavi na papir, većina stanodavaca smatra da je ova varijanta isplativija.

(Mondo.rs)